Els Mossos d'Esquadra han entrat durant aquest divendres en horari lectiu a diverses escoles públiques de Catalunya per comprovar que no hi hagués llaços grocs o altres símbols polítics. El cos ha informat a El Nacional que actua com a policia judicial per ordres de la Fiscalia, després que la Junta Electoral Central denunciés la presència de llaços i estelades en edificis propietat de la Generalitat.

S'han denunciat entrades a escoles de Badalona, Caldes d’Estrac, Arenys de Mar, Perafita, les Borges Blanques, Falset i Sant Adrià del Besòs, entre d'altres centres d'arreu de Catalunya. Diversos professors han explicat la situació a les xarxes.

En el cas d'una escola de Badalona, tot i no haver-hi llaços, els agents haurien criticat la presència del color groc en manualitats dels nens exposades als passadissos, a més d'escorcollar la sala de professors, aules i lavabos. Des de l'escola rural de Perafita Heurom, denuncien que s'ha obligat a retirar fins i tot llaços liles en suport al Dia de la Dona.

A Caldes d'Estrac, els Mossos han ordenat a la brigada municipal que tapés els llaços grocs que hi havia pintats a un mural per la pau, tal com es pot veure a la imatge que acompanya la notícia.

A Falset, la policia catalana ha fet pintar de blanc un mur perquè hi havia una senyera en forma de llaç. En aquest cas, el dibuix no tenia res a veure amb els presos sinó que va ser pintat fa set anys durant unes jornades culturals a l'institut.

Denúncia de la JEC

Els Mossos d'Esquadra tenen ordres de dirigir-se a tots els edificis públics de l'Administració de la Generalitat i entitats vinculades o dependents per comprovar la retirada de simbologia. Aquestes ordres afecten, per tant, des del Palau de la Generalitat o les conselleries fins a escoles públiques i qualsevol altre centre depenent del govern català.

L'acord d'aquest dijous de la Junta Electoral requeria al conseller d'Interior Miquel Buch que ordenés "de forma immediata" als Mossos d'Esquadra la retirada dels edificis públics de la Generalitat de "banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o altres de significat anàleg, fotografies de candidats o polítics, així com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista o que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques concorrents a les eleccions".