La Junta Electoral Central ha fet servir tots els recursos al seu abast per fer valer la "neutralitat" dels edificis de la Generalitat en precampanya electoral. També la facultat d'ordenar al Departament d'Interior que els Mossos d'Esquadra retirin llaços, pancartes i qualsevol "símbol partidista" de les seves façanes. I l'àrbitre electoral ha fixat un límit temporal en el seu acord d'aquest dijous: aquest divendres a les tres del migdia. I adverteix el conseller Miquel Buch de les conseqüències que tindria no complir-ho.

Concretament, la resolució de la JEC estableix que "aquesta mesura haurà de ser complida a les 15 hores del divendres 22 de març de 2019, havent de comunicar a la Junta el moment en què es produeixi aquest compliment". En la mateixa línia, adverteix de les "responsabilitats administratives i, en el seu cas, penals" en les quals podrien incórrer el Departament d'Interior si no compleix amb l'acord. Si no ho ordena el conseller Miquel Buch, la Junta ho ordenarà directament al prefecte dels Mossos.

 

El primer punt de l'acord de la Junta Electoral requereix al conseller d'Interior Miquel Buch perquè ordeni "de forma immediata" als Mossos d'Esquadra la retirada dels edificis públics de la Generalitat de "banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o altres de significat anàleg, fotografies de candidats o polítics, així com pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista o que contingui imatges o expressions coincidents o similars a les utilitzades per qualsevol de les entitats polítiques concorrents a les eleccions". A la policia catalana també li demana una "vigilància permanent" perquè no tornin a ser col·locats.

Un cop més, l'acord de la JEC conclou requerint a la delegada del govern espanyol a Catalunya, Teresa Cunillera, perquè informi dins del termini previst sobre el compliment d'aquesta decisió.

En la seva reunió d'aquest dijous a la tarda al Congrés, que ha durat més de dues hores, la Junta Electoral Central ha optat per tots els recursos al seu abast, des de l'ordre als Mossos fins a portar el president Quim Torra a la Fiscalia per un delicte de desobediència --que pot comportar penes d'inhabilitació-- o obrir-li un expedient sancionador que pot acabar amb una multa de fins a 3.000 euros.

Hi ha un precedent similar, el de l'alcaldessa de Berga Montse Venturós (CUP), que va ser condemnada a sis mesos d'inhabilitació per un delicte de desobediència. Va negar-se a despenjar l'estelada del balcó de l'Ajuntament durant les eleccions catalanes i espanyoles del 2015.