Toc d'atenció. La consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina, ha avisat la Unió Europea que no ha de tenir un doble estàndard en les exigències als estats membre i als que no ho són. "Europa no es pot permetre un doble estàndard, exigir a Rússia o la Xina el que no exigeix als estats membres, i que es miri Polònia i Hongria quan hi ha una vulneració de drets humans i es miri cap a un altre cantó quan es tracta d'Espanya", ha dit en declaracions a l'ACN. En una visita aquest dimarts a la Delegació del Govern a l'Europa Central (Viena), Alsina ha apuntat que la primera reacció de les institucions europees al CatalanGate ha estat demanar que s'investigui el cas d'espionatge massiu a polítics i activistes catalans.

La consellera ha assegurat que la gravetat del cas és que s'ha espiat en cinc Estats de la UE i ha implicat directament cinc membres del Parlament Europeu, que han estat investigats. "En el viatge que començo aquest dimarts aprofitaré les reunions per denunciar i explicar les conseqüències greus que té per a Europa un cas d'espionatge massiu", ha assenyalat. És a dir, que el departament d'Acció Exterior liderarà la resposta internacional al CatalanGate: "Acudirem a les màximes instàncies del Consell d'Europa i les institucions europees, i a tots els mecanismes de Nacions Unides per protegir aquests drets. Cal un rendiment de comptes exhaustiu", ha conclòs.

La consellera de Acció Exterior, Victòria Alsina, y la delegada del Govern en Europa Central, Krystyna Schreiber   ACN
La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, amb la delegada del Govern a l'Europa Central, Krystyna Schreiber / ACN

Acompanyada de la delegada del Govern a l'Europa Central, Krystyna Schreiber, i el director general de Prospectiva i d'Innovació en l'Acció Exterior, Joan Maria Piqué, la consellera Alsina visitarà fins divendres Àustria i Eslovàquia. A la capital eslovaca, Bratislava, visitarà diferents centres per a persones refugiades procedents d'Ucraïna, i participarà en l'acte de Sant Jordi que la Delegació del Govern ha organitzat aquesta setmana, en què més de seixanta llibreries de la cadena Phanta Rei han creat seccions de temàtica catalana i repartiran 30.000 punts de llibre i roses als seus clients.

 

Alsina també ha qualificat l'estat espanyol d'una "democràcia defectuosa". "No només no permet el dret a l'autodeterminació ni negocia, judicialitza el que hauria de tenir una solució política i ara hem confirmat que ens espia". Recordem que tant la revista The New Yorker com Citizens Lab han revelat aquest dilluns el polèmic cas d'espionatge massiu que afecta polítics i activistes independentistes mitjançant el programari israelià Pegasus. Tot apunta al fet que l'estat espanyol està absolutament implicat en l'escàndol, de manera que moltes veus s'han unit per exigir saber la veritat. Al Parlament Europeu s'ha celebrat una comissió d'investigació al respecte, mentre que Junts ha portat al Congrés dels Diputats una bateria de preguntes per intentar esclarir el tema.