El cas del CatalanGate ja ha arribat a Brussel·les, on aquest matí s'ha celebrat una roda de premsa conjunta de l'independentisme davant aquest nou atac. A banda, però, des de la Comissió Europea han insistit que la investigació d'aquestes qüestions és responsabilitat de cada estat membre de la UE, i per això han reclamat a l'estat que analitzi els fets de l'escàndol que afecta uns 65 líders i personalitats independentistes. Un dels portaveus de la Comissió, Johannes Bahrke ha insistit que "qualsevol intent per part dels serveis d'intel·ligència dels governs d'accedir il·legalment a les dades dels ciutadans és inacceptable. Els estats són competents de salvaguardar la seguretat nacional i vigilar que els seus serveis de seguretat respecten completament els drets humans, inclosa la llibertat de premsa i d'expressió. Cada estat membre ha d'investigar-ho i esperem que les autoritats nacionals ho examinin per restaurar la confiança". A més, segons han declarat fons d'aquest organisme a eldiario.es, la Comissió Europea està en contacte amb tots els estats membres, si bé insisteix que "la investigació d'aquestes qüestions és responsabilitat de cada país", i apunten que no tenen "cap paper en la investigació del presumpte ús il·legal del spyware", com és el cas del programa Pegasus

Primera comissió parlamentària 

Menys de 24 hores després que l'escàndol del CatalanGate sortís a la llum, al Parlament Europeu es constitueix la comissió que investiga Pegasus i altres programaris d'espionatge. Just l'endemà que The New Yorker i Citizen Lab fessin públic que com a mínim 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana han estat víctimes de l'espionatge amb aquest software, la nova comissió de l'Eurocambra celebra la seva primera trobada, en la qual s'escollirà el president i els vicepresidents d'aquesta. Entre els membres de la comissió hi ha eurodiputats que han estat víctimes del programari, com la representant d'ERC Diana Riba, qui serà proposada pel grup dels Verds/ALE perquè ocupi una de les vicepresidències. En la comissió també hi participa el president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont. Malgrat que Puigdemont no apareix en el primer llistat, sí que hi ha molta gent del seu entorn. 

La primera reunió de la comissió europarlamentària que tot just es constitueix aquest dimarts tindrà lloc a la tarda. Després d'escollir els eurodiputats que ocuparan la presidència i les vicepresidències, compareixeran representants de Forbidden Stories, Citizen Lab i Amnistia Internacional per explicar les seves darreres investigacions sobre ciberespionatge. D'aquesta manera es dona el tret de sortida a una investigació que culminarà d'aquí a un any amb un informe que mostrarà si s'han violat els drets fonamentals dels afectats i la legislació de la Unió Europea. 

Resposta del govern espanyol

Mentrestant, després que el ministeri de l'Interior negués la seva implicació en aquest cas d'espionatge avui la portaveu de l'Executiu, Isabel Rodríguez, ha assegurat que "el govern espanyol no té res a amagar, absolutament res". Per tot plegat, la ministra socialista ha defensat que col·laboraran "al màxim amb la justícia amb la investigació d'aquests fets si els tribunals ho requereixen. Espanya és un estat democràtic i de ple dret. No acceptarem que es posi en qüestió la qualitat democràtica del nostre país.