Menys de 24 hores després que l'escàndol del CatalanGate sortís a la llum, al Parlament Europeu es constitueix la comissió que investiga Pegasus i altres programaris d'espionatge. Just l'endemà que The New Yorker i Citizen Lab fessin públic que com a mínim 65 polítics independentistes i membres de la societat civil catalana han estat víctimes de l'espionatge amb aquest software, la nova comissió de l'Eurocambra celebra la seva primera trobada, en la qual s'escollirà el president i els vicepresidents d'aquesta. Entre els membres de la comissió hi ha eurodiputats que han estat víctimes del programari, com la representant d'ERC Diana Riba, qui serà proposada pel grup dels Verds/ALE perquè ocupi una de les vicepresidències. En la comissió també hi participa el president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont. Malgrat que Puigdemont no pareix en el llistat de Citizen Lab, sí que hi ha molta gent del seu entorn. 

La primera reunió de la comissió europarlamentària que tot just es constitueix aquest dimarts tindrà lloc a la tarda. Després d'escollir els eurodiputats que ocuparan la presidència i les vicepresidències, compareixeran representants de Forbidden Stories, Citizen Lab i Amnistia Internacional per explicar les seves darreres investigacions sobre ciberespionatge. D'aquesta manera es dona el tret de sortida a una investigació que culminarà d'aquí a un any amb un informe que mostrarà si s'han violat els drets fonamentals dels afectats i la legislació de la Unió Europea. 

 

CatalanGate i la resposta independentista

El programari Pegasus només es pot adquirir per part dels Estats i està destinat a combatre el terrorisme i el crim organitzat. En canvi, les investigacions del The New Yorker i Citizen Lab mostren com s'han espiat a presidents de la Generalitat, diputats, eurodiputats, activistes, advocats i gent de l'entorn independentista. Les respostes a la investigació no es van fer esperar i la plana major de l'independentisme va condemnar els fets. Tot plegat, però, no s'ha quedat només en una condemna inicial i aquest dimarts el bloc independentista compareix unit a Brussel·les per denunciar l'espionatge massiu que s'ha anomenat CatalanGate. 

El programari Pegasus s'esmuny en els telèfons mòbils aprofitant els errors de seguretat de Whatsapp. Un cop dins, actua durant un temps determinant en què recull tota mena d'informació: missatges, documents, fotografies. Quan ja ha recollit tota mena de dades, Pegasus esborra el seu rastre, desapareixent del dispositiu.