L'oposició als indults als presos polítics s'ha fet patent avui per primera vegada en un parlament autonòmic. El Ple de les Corts de Castella i Lleó ha aprovat avui una Proposició no de Llei en contra el perdó als polítics independentistes catalans a proposta del grup parlamentari del Partit Popular, que governa la comunitat amb el suport de ciutadans, per 42 vots a favor i 38 en contra.

La proposta ha rebut el suport dels populars, amb 29 procuradors; Ciutadans, amb 11; el procurador de Por Ávila i la procuradora de Vox. El procurador d'Unión Por el Pueblo Leonés ha optat per no participar en la votació. Els socialistes, la força majoritària al parlament castellanolleonès ha rebutjat la proposició, així com Unidas Podemos i la procuradora no adscrita María Montero. Una negativa que el PSOE ha justificat per "per honestedat, el sentit comú i per la convivència i per responsabilitat i lleialtat amb Espanya".

Aquesta és la primera proposició contra els indults que s'aprova en un parlament autonòmic. En el text, els populars recorden que els condemnats per sedició i per malversació de fons públics "no només no han mostrat penediment pels fets que han comès, sinó que a més han manifestat la seva intenció de repetir". També s'ha assumit una esmena in voce de VOX en referència a la nació com "la pàtria comuna i indivisible de tots els espanyols".

Monotema al Congrés i al Parlament

La polèmica pels indults també ha estat present avui al Congrés. La portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha preguntat al govern espanyol "per què accepta com a interlocutor un condemnat per sedició i malversació", en referència a Oriol Junqueras. Una interpel·lació que ha tingut com a resposta un retret de Carmen Calvo  assegurant que els  populars que no tenen "cap projecte" ni alternativa, i que "per això van a la plaça de Colón a seguir enfrontant Espanya i Catalunya". 

La dirigent socialista també s'ha enfrontat a l'extrema dreta per aquesta qüestió. El portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, ha acusat La Moncloa de, literalment, "pactar amb el diable", de "pactar amb Bildu i indultar assassins. Calvo directament ha retret les mentides de la formació ultra: "Deixin de mentir i inquietar els espanyols".

A Catalunya, Ciutadans s'ha reunit amb Societat Civil CatalanaImpulso Ciudadano (van iniciar la causa de la pancarta contra el president Torra), S'ha acabat! o l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, entre d'altres, per parlar de la qüestió.

 

 

Imatge principal, Ple de les Corts de Castella i León / Europa Press