Mentre alguns barons, com el gallec Alberto Núñez Feijoo, excusen la seva absència per motius personals, altres ho tenen molt clar. És el cas d'Isabel Díaz Ayuso, que ha reclamat aquest dimarts no tenir complexos davant la repetició de "la foto de Colón" aquest diumenge contra els indults als presos polítics. La presidenta madrilenya en funcions hi assistirà, com va avançar des que es va convocar la manifestació, i ho justifica perquè el que està passant a Catalunya "és una barbaritat". Pablo Casado, en canvi, es mou amb peus de plom i es manté en silenci tant com pot.

En una entrevista a Onda Cero aquest dimarts al matí, Ayuso ha reconfirmat la seva presència a la plaça de Colón el diumenge, tot i que no ha volgut animar els seus companys de partit a fer-ho si no ho creuen raonable. Ha dit que "ho respecta", tot i que sosté que anar-hi "és una forma d'estar amb la societat civil, que és qui organitza aquesta manifestació". També és una manera, ha reblat, de "mostrar el meu rebuig a aquesta situació que està acabant amb la comunitat que era la més pròspera d'Espanya". Ha qualificat la carta d'Oriol Junqueras com "una presa de pèl i una farsa".

La presidenta de la Comunitat de Madrid no té cap mena de por a repetir la imatge de febrer del 2019, al costat de l'extrema dreta de Vox: "Com la situació és tan greu, no està de més mostrar el rebuig amb la presència en un acte cívic sense tenir cap mena de complexos a les fotos de, que són marcs que van creant els partits que estan ara mateix acovardits i que són conscients que el rebuig social contra ells és cada vegada més gran per tot el que està passant". I ha reblat: "La millor defensa és un bon atac i han d'intentar assenyalar una suposada foto de Colón".

Ayuso està encantada amb la foto de Colón 2.0, però no així els barons més moderats del Partit Popular, que se'n desmarquen. Les baixes a la manifestació se succeeixen. No hi seran ni el president andalús Juanma Moreno, per "motius personals", ni el president gallec Alberto Núñez Feijóo, que estarà de viatge als Estats Units. Tampoc no hi seran el líder del PP basc, Alfonso Alonso o la presidenta dels populars a Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga.

"Què ha donat a canvi" a Junqueras?

Això és el que pregunta el PP al govern espanyol després de la carta d'Oriol Junqueras avalant els indults i aparcant vies unilaterals. En una entrevista a Ràdio 4, el vicesecretari de comunicació Pablo Montesinos, ha reclamat a Pedro Sánchez que doni explicacions en un ple monogràfic al Congrés sol·licitat pel PP. Volen que La Moncloa expressi la seva postura sobre els indults als presos polítics, que "la immensa majoria d'espanyols, també els socialistes" rebutgen.