Concedir els indults als presos polítics seria una invitació al "suïcidi" de l'Estat. Així ho ha assegurat aquest dimarts l'expresident del govern espanyol, José Maria Aznar, durant la celebració del Fòrum Econòmic Internacional que organitza el diari Expansión. Així mateix, ha assegurat que concedir el perdó als condemnats suposaria una "irresponsabilitat" de l'executiu central davant del que considera "una ruptura del pacte constitucional".

En aquest sentit, considera que davant dels fets cal actuar amb totes les conseqüències i dir no als indults. I ha titllat la voluntat de Sánchez de concedir els indults d'invitació a la "feblesa" de l'Estat, al "suïcidi" d'un Estat que s'"està desmembrant". "Això és perillós i complicat", ha afegit Aznar, que ha remarcat que el que necessita Espanya és enfortir-se, ja que ara "és una nació feble". Una feblesa que veu reflectida en la crisi del Marroc. "Molta atenció" al Nord d'Àfrica, ha incidit, "ens juguem la nostra seguretat".

Amb tot, l'expresident del Govern, que creu que "hi ha un nou cicle polític" a Espanya que permet "abrigar raonables esperances d'un canvi". Ha advertit, però, que els que vinguin "han d'afrontar situacions complicades" que exigiran "fortalesa i capacitat de decisió". 

Aznar escalfa l'ambient abans de la manifestació de Colón

Aznar ha fet aquestes declaracions només dies abans de la gran manifestació unionista convocada a la plaça Colón de Madrid.  Unión 78, la plataforma cívica creada per Rosa Díez després de perdre l'acta de diputada, ha convocat una concentració aquest diumenge a les 12 per mostrar el rebuig als indults. 

Una iniciativa a la que aviat va sumar-s'hi Vox, cridant a repetir a la fotografia de Colón de l'any 2019, aleshores per protestar per la trobada a Pedralbes entre els governs català i espanyol com a punt de partida de la taula de diàleg. El partit d'ultradreta no és l'únic que hi assistirà, també hi seran presents Ciutadans i el PP, encara que en el cas d'aquests últims dirigents regionals com Alberto Núñez Feijóo se n'han volgut desmarcar.

La Moncloa manté que no hi participaran socialistes, però destacats socialistes han mostrat públicament la seva oposició als indults, com Felipe González o Alfonso Guerra. També s'han produït declaracions a la premsa lloant la iniciativa d'Unión 78

 

 

Imágen principal, José Maria Aznar / EFE