Vox ho ha tornat a fer. La formació d’extrema dreta porta a la seva llista per Barcelona a les eleccions del 14-F dos candidats que estan pendents de judici per presumptes delictes de discriminació i incitació a l’odi contra immigrants quan eren dirigents de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC) el 2011. Els candidats imputats són Joan Garriga Domènech, president de Vox a Barcelona i cosí del cap de llista a Catalunya, Joan Garriga, i Mónica Lora, secretària-tresorera de la formació que va ser regidora de PxC a Mataró.

Vox ha acollit entre les seves files dirigents de Plataforma per Catalunya, que van abandonar en desbandada la formació liderada per Josep Anglada l’any 2019, i amb ells les causes judicials que arrosseguen. El jutjat d’instrucció número 3 de Reus va obrir el 2019 judici oral contra Joan Garriga Domènech i Mónica Lora i onze dirigents de Plataforma per Catalunya per la campanya que van promoure durant les municipals del 2011 sota el lema “primer els de casa” en la qual asseguraven que els immigrants acaparaven les subvencions públiques i pagaven impostos. La fiscalia, el gener del 2020, va traslladar a l’instructor que no veia delicte en la seva actuació, mentre que l’acusació particular, exercida per l’associació que defensa els drets dels immigrants Watani, demana quatre anys de presó per a ells.

monica lora @MonicaLora

La candidata de Vox Mónica Lora / @monicalora

Llistes polèmiques

La confecció de les llistes de la formació d’extrema dreta no ha estat exempt, un cop més, de polèmica. L’arribada dels dirigents de Plataforma per Catalunya ha estat rebutjada des del primer moment, pel sector crític del partit, que ha mostrat el seu malestar perquè un cop més es prioritzi membres de la formació d’Anglada en detriment de candidats que van impulsar Vox als seus inicis a Catalunya.

A les eleccions espanyoles del 10-N, els crítics van denunciar que s’havia fet neteja a les llistes de membres de la formació. El mateix va passar a les municipals del mateix any, quan 11 de les 45 candidatures que va presentar Vox estaven encapçalades per dirigents de l’extinta Plataforma per Catalunya.

Una altra imputació

Garriga Domènec i Lora no són els únics dirigents de Vox que tenen comptes oberts davant la justícia. Jordi de la Fuente, vicesecretari de Vox Barcelona, s’enfronta a una petició de dos anys de presó per la seva participació en l'atac xenòfob que va tenir lloc fa dos anys en un centre de menors immigrants al Masnou. Segons el ministeri públic, De la Fuente va ser un dels coordinadors de l’atac.

Imatge principal, Santiago Abascal amb el cap de llista de la formació Ignacio Garriga / EP