El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha declarat aquest dimecres al canal de televisió CNBC que, malgrat els seus pronòstics, el referèndum de l’1-O i els esdeveniments posteriors (repressió, vaga, discurs de Felip VI, declaració d’independència, presó i exili del Govern...) no han afectat al creixement econòmic de Catalunya ni d'Espanya.

“Després dels fets d'octubre [del 2017]”, diu Gual a l’entrevistadora, “les coses ràpidament van tornar a la normalitat i, de fet, inicialment vam pensar que hi podia haver alguna desacceleració en el creixement econòmic a Catalunya i al conjunt d'Espanya, però no veiem que això estigui passant i el 2018 serà un any remarcablement bo en termes de creixement econòmic".

Gual ha tornat a justificar el trasllat de la seu social del banc a València precisament amb l’argument d’aquestes previsions, que ell mateix considera fallides. “Hi va haver alguna incertesa a l'octubre i ens vam moure de pressa perquè la nostra obligació amb els accionistes i amb els clients és sempre assegurar la continuïtat del negoci, i això es garantitzà amb el canvi de domicili”, explica.

Buit legal

Segons Gual, CaixaBank, com altres bancs, temia que si la Catalunya independent quedava fora de la Unió Europea, l’entitat quedaria “exposada a un buit legal”, diu la informació de la cadena nord-americana. “Vam fer el que calia fer. En el negoci bancari cal assegurar sempre els estalvis i l’estabilitat del banc”.

El govern espanyol va facilitar el trasllat de la seu legal del banc aprovant en 24 hores, a correcuita, un decret que exonerava qualsevol empresa de consultar el canvi de domicili a la junta general d’accionistes, com establien els estatuts de CaixaBank, entre d’altres companyies.

L’economia catalana ha registrat molt bones dades el 2017. El Producte Interior Brut, al quart trimestre de l’any, va créixer un 3,9% interanual, i un 3,4% al conjunt de l’any, un 0,9% per cent més que a Espanya en un cas i l’altre i molt per sobre de la zona euro. La producció industrial va augmentar del 8% al quart trimestre i del 3,5% al conjunt de l’any (Espanya +5,3% i +2,6%, respectivament). L’exportació es va enfilar un 9,6% al quart trimestre i un 8,7% al conjunt de l’any (Espanya +8,4% i +8,9%). L’atur va caure al 12,6% de la població activa, un 4% per sota de la taxa espanyola.

El Banc d’Espanya també ha reconegut en les seves últimes projeccions que l'impacte en el PIB espanyol de la situació política a Catalunya és “menys negatiu” del que va pronosticar a mig 2017.

Pel que fa a CaixaBank, el 2017 va obtenir un benefici de 1.684 milions d’euros, un augment del 60,9% respecte al 2016. És el millor resultat en la història del banc. Comptant el dividend complementari assignat aquest mateix divendres, l'import de la remuneració a l'accionista el 2017 haurà estat de 0,15 euros per títol, un 15,38% més que al 2016.

CNBC és un canal de televisió nord-americà de pagament propietat de NBCUniversal News Group, una divisió del colós audiovisual Comcast. Està empatada amb Fox Business Network en el lideratge en informació sobre economia, empreses, finances i consum dels EUA.