Al darrer trimestre de 2017 algunes institucions especialitzades en la matèria i algunes organitzacions patronals van fer unes previsions catastrofistes sobre el que li esperava a l’economia catalana. El determinant dels mals averanys era l’anomenat procés, perquè s’interpretava que la incertesa política, la inestabilitat associada a l’1-O i tot el que se’n derivava, tindria conseqüències nefastes sobre l’activitat al quart trimestre del 2017 i de retruc al conjunt de l’any. Després es va estendre, amb menys convenciment, sobre el primer trimestre del 2018. La premonició d’un annus horribilis va venir atiada addicionalment per la percepció de fatalitat del fet que algunes grans empreses (incloses les seves fundacions!) portessin la seva seu social fora de Catalunya.

Al seu moment, diferents veus autoritzades ja van posar en relleu que potser se n’estava fent un gra massa, que es feien previsions que traspuaven una cert desig que les coses empitjoressin i no pas a càlculs rigorosos o com a mínim ben explicats. Ja estem acabant el primer trimestre de 2018 i res indica que hagi arribat la fi del món a l’economia catalana, al contrari, la cosa va bé i té bona pinta. I com que les dades de balanç de 2017 ja són força fiables i incorporant el quart trimestre (que havia de provocar la calamitat), val la pena que fem un breu repàs del que va passar a l’economia. Recordem abans, que la majoria de gurus que anticipaven el desastre oblidaven que el 17 d’agost hi va haver a Barcelona i Cambrils uns atacs terroristes mortals, i que això podia incidir sobre el turisme, com així va ser; en canvi, tots ells es referien al “desafío independentista” com la mare de tots els mals.

Res no indica que hagi arribat la fi del món a l’economia catalana, al contrari, la cosa va bé i té bona pinta

Doncs bé, un breu repàs a les dades ens indica que el quart trimestre del 2017 i el conjunt de l’any van ser globalment excel·lents a Catalunya. Vet aquí alguns indicadors representatius:

  • Alt creixement del PIB: al quart trimestre va créixer un 3,9% (interanual) i al conjunt de l’any un 3,4%. A Espanya el 3,1% en un cas i l’altre, molt per sobre de la zona euro.
  • La producció industrial es dispara: augment del 8% al quart trimestre i del 3,5% al conjunt de l’any (Espanya +5,3% i +2,6%, respectivament).
  • L’exportació va com una moto: +9,6% al quart trimestre i 8,7% al conjunt de l’any (Espanya +8,4% i +8,9%).
  • L’atur segueix baixant: al quart trimestre se situa en el 12,6% de la població activa (4 punts per sota de la taxa espanyola).
  • L’afiliació a la Seguretat Social creix al mateix ritme que abans: +3,4% al quart trimestre i +3,8% al conjunt de l’any (+3,5% en un cas i altre a Espanya)
  • El turisme estranger és el que punxa al quart trimestre (-0,9% de despesa) en un any globalment excepcional (+9,7% de despesa, també).
  • La matriculació de turismes va sobre rodes: +8%, tant al quart trimestre com al conjunt de l’any.

És una petita mostra de registres que té continuïtat al començament del 2018; amb la virtut que tot plegat s’assenta sobre una base productiva molt sòlida, diversificada i internacionalitzada, i amb uns bons dinamismes tant de la inversió com del consum intern. O sigui que, de moment, d’horrible, res, més aviat el 2017 va ser un any econòmicament de miracles o de meravelles... malgrat tot.

Modest Guinjoan, economista