​El Banc d'Espanya ha revisat a l'alça el creixement de l'economia espanyola per al pròxim trienni i pronostica un creixement del PIB espanyol del 2,7% aquest any, tres dècimes més, que es desaccelerarà fins al 2,3% el 2019 (dues dècimes més) i al 2,1% el 2020 (una dècima més), mentre que la taxa d'atur es reduirà fins a l'11% a finals del període analitzat. L'autoritat constatat doncs que l'impacte en el Producte Interior Brut (PIB) espanyol de la situació política a Catalunya és "menys negatiu" del que va pronosticar fa uns mesos.

Al seu informe sobre les projeccions macroeconòmiques de l'economia espanyola, l'autoritat monetària afirma que el PIB, que hauria crescut un 0,7% en el primer trimestre d'aquest any, igual taxa que en els dos trimestres anteriors, continua mostrant un "elevat dinamisme" i que les perspectives per a 2018-2020 dibuixen una "prolongació de l'etapa expansiva", si bé espera que la intensitat del creixement es vegi "gradualment mitigada".

A aquestes projeccions favorables se'ls dóna suport, segons el Banc d'Espanya, en la correcció dels desequilibris de l'economia, així com en la fermesa de l'activitat i el comerç mundials, en la persistència de les condicions propícies per al finançament de famílies i empreses i en el to d'una política fiscal "una mica més expansiva" que fins ara, ja que s'incorpora l'acord en matèria salarial i d'ocupació pública assolit entre el govern espanyol i els sindicats per al període 2018-2020.

En tot cas, afirma que l'absència de Pressupostos Generals de l'Estat per a aquest any en el moment d'elaboració d'aquestes previsions implica una "elevada incertesa" sobre el to final de la política fiscal, si bé preveu que el dèficit públic es vagi reduint en el període analitzat.

Menys incertesa

A més, destaca que aquesta millora de les previsions també s'ha vist avalada per una "certa moderació" de les incerteses polítiques lligades a la situació a Catalunya; tanmateix afirma que no es pot descartar que tingui lloc una "recrudescència de les tensions", que impactaria "negativament" sobre l'evolució de l'activitat en el seu conjunt, però de manera "més acusada" en àmbit català.

En el període de projecció, la despesa en béns i serveis de consum continuarà donant-se suport a la fortalesa del procés de creació d'ocupació i en les persistència de les condicions financeres favorables, pel que la demanda interna creixerà un 2,4% aquest any (quatre dècimes més que l'estimació de desembre), un 2,1% el 2019 (tres dècimes més) i un 1,9% el 2020 (una dècima més).

No obstant això, el Banc d'Espanya constata una desacceleració del consum per l'esgotament del procés de compra de béns duradors després dels anys de la recuperació i perquè les famílies tendiran a recompondre la seva taxa d'estalvi, després del reduït nivell del 6% amb què va tancar el 2017. Així mateix, preveu un repunt dels tipus d'interès, que tindrà un impacte negatiu sobre les rendes de les llars i sobre les seves decisions de consum.