La presidenta dels comuns a Catalunya, Jéssica Albiach, proposava fa tres setmanes que s'estudiés si les eleccions previstes per al 14 de febrer es podien celebrar en dos dies, per esglaonar la participació als col·legis electorals. El missatge ha arribat a la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, que no ha descartat aquesta opció. 

La idea de celebrar els comicis durant dos dies és per evitar aglomeracions en plena pandèmia pel coronavirus; Budó ha assegurat en una entrevista a Catalunya Ràdio que si hi ha acord al Parlament s'aplicarà aquest mètode. 

Les eleccions no canvien de data

La portaveu del Govern s'ha mostrat convençuda que les eleccions se celebraran el 14 de febrer i que no s'hauran d'ajornar. De la mateixa manera, ha assegurat que el Govern està treballant per tal que "pugui votar tothom independentment de la seva situació epidemiològica" i "perquè es garanteixin les mesures sanitàries que afecten els votants i totes aquelles persones que treballen en les eleccions".

Budó ha explicat que durant els propers dies s'aprovarà, a través del Procicat, aquest pla que permetrà que les eleccions es puguin celebrar amb totes les condicions. Ara bé, ha remarcat que "si hi ha alguns mecanismes que no estan suficientment garantits, les eleccions s'hauran d'allargar un dia".

A més de garantir que tothom pugui votar, Meritxell Budó ha recordat que també s'ha d'estudiar la forma com els partits podran arribar a la ciutadania; com es farà la campanya electoral.

ERC i JxCat

Després dels enfrontaments entre els socis de Govern, JxCat i ERC, per les acusacions de filtració del pla de desescalada, Budó ha optat per treure ferro a l'assumpte i mostrar una imatge d'unitat per fer front a la pandèmia: "Les crisis comporten un desgast, però crec que hem sigut molt responsables a l'hora d'afrontar una pandèmia que no havíem viscut mai i no sabíem per on podia sortir".

Budó ha subratllat que no es poden tenir actituds que generin contrarietat en aquests moments i que ara cal "reconduir les discrepàncies". La consellera portaveu ha indicat que "tenir discrepàncies i opinions diferents en un Govern format per dues formacions és saludable, ara bé, aquestes discrepàncies s'han de tenir a porta tancada".

"Espero que no torni a passar una cosa així perquè ens ha fet mal", ha dit Budó, que ha conclòs que "el Govern treballarà per generar confiança".

Els pressupostos de l'Estat

La consellera de la Presidència ha celebrat l'increment d'inversions per a Catalunya que preveu l'acord d'ERC amb el govern espanyol sobre els pressupostos estatals per al 2021. Budó s'ha mostrat escèptica sobre que s'acabi complint i ha recordat que no és la primera vegada que des del govern espanyol es posen aquestes xifres per a Catalunya. "Des del Govern celebrem aquest increment d'inversions però demanem que ho executin. El paper ho aguanta tot, però la realitat després és una altra", ha afegit. L'acord entre PSOE i ERC preveu 2.339 milions d'euros per a Catalunya per al 2021, 240 milions d'euros més del que inicialment estava previst.

La consellera ha recordat que fa uns anys el president Mariano Rajoy va prometre 4.000 milions d'euros i que uns anys després l'actual president, Pedro Sánchez, parlava de 2.200 milions d'euros. "No és la primera vegada que hi ha aquestes xifres", ha afegit mostrant el seu escepticisme sobre que realment s'acabi complint aquesta inversió per a Catalunya. "El Govern necessita que els pressupostos de l'Estat i les inversions previstes s'executin", ha reblat.