El nombre de pacients ingressats a l'UCI per coronavirus baixa per primera vegada en setmanes de 500. Segons les dades que ha facilitat el Departament de Salut, aquest dimecres hi ha un total de 499 pacients per Covid a cures intensives. Per altra banda, els ingressos als hospitals també continuen a la baixa en una tendència que sembla mantenir-se en els últims dies. Concretament, aquest dimecres hi ha 86 pacients menys ingressats pel virus als hospitals catalans. La xifra total és de 1.951.

Pel que fa als nous contagis, se segueixen mantenint per sota de 2.000, tot i que hi ha hagut un augment respecte a les dades d'ahir. Aquest dimecres hi ha un total de 1.704 nous contagis, mentre que ahir eren 1.281. El total ja suma 334.397 infectats per la Covid. El nombre de morts cau respecte a l'elevada xifra d'ahir. Si les dades de dimarts sorprenien amb 81 víctimes mortals, aquest dimecres Salut ha notificat 30 morts per coronavirus. Des de l'inici de la pandèmia, hi ha hagut 15.654 defuncions provocades pel virus.

El risc de rebrot també continua a la baixa. Avui és de 262, mentre que ahir era de 273, una diferència de més de 10 punts. Pel que fa a l'índex de contagi (Rt), continua estàtic en 0,78, mentre que la setmana passada oscil·lava entre el 0,76 i el 0,77. És a dir, cada 100 persones en contagien 78.

Pla de vacunació

Enmig del ball de xifres, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, dibuixava aquest dimarts unes pinzellades del que serà el pla de vacunació a Espanya, que té previst començar el pròxim mes de gener. D'aquesta manera, va detallar que la gent gran en residències, personal que treballa en aquests centres i la resta de personal sanitari i persones amb discapacitat formaran part del primer grup que rebrà la vacuna per al coronavirus entre els mesos de gener i març. La segona etapa tindrà lloc entre els mesos de març i juny, i la tercera, a l'estiu.

Per altra banda, també va exposar que el govern ha signat acords de compra amb les vacunes de Moderna, Oxford, Pfizer i BioNTech, Johnson & Johson —amb la qual ja hi ha un acord d'autorització per a la fase 3—, Sanofi i Curevac. En total hi ha sis acords i estaria pendent de tancar-se el de Novavax. Així, Espanya preveu tenir 140 milions de dosis per a 80 milions de ciutadans, fet que supera la població espanyola —segons dades del 2019 d'Eurostat, de 46,94 milions.

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari equipat per treballar durant la crisi del coronavirus / Efe