El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha admès que el Govern "podria haver fet les coses millor" en la gestió de la pandèmia i ha expressat el compromís de l'executiu perquè les errades "no es tornin a produir" i se'n redueixi "la freqüència i la magnitud".

Un dels errors que creu que s'ha comès és la filtració del pla de desescalada de dilluns vinent abans que s'aprovi. "No sabem qui ho ha filtrat, però tots en som responsables perquè som un Govern; és una cosa que no pot tornar a passar", ha remarcat durant la seva intervenció al ple del Parlament.

La consellera de Salut, Alba Vergés, s'ha afegit a la denúncia i ha subratllat que les filtracions "no ajuden" en plena crisi perquè cal "explicar molt bé" la situació al país. 

Malgrat la filtració i la polèmica que ha suscitat dins el Govern, Sàmper ha insistit que "evidentment" l'executiu tindrà les mesures preparades pel 23 de novembre, com havia anunciat. "Que ningú es confongui: el debat intern, que hi és, no ho impedirà", ha assegurat. De fet, el conseller ha dit que les diferències dins de l'executiu faran precisament que el debat sigui "més ric" i decideixi mesures "en equilibri".

Sàmper també ha respost a l'acusació del president parlamentari d'ERC, Sergi Sabrià, que ha assegurat que JxCat ha fet la filtració perquè fa "d'oposició" i "de lobby" des de dins del Govern. "El Govern treballa en benefici de la ciutadania; s'equivoca o encerta, però ho fa en benefici de la ciutadania i en cap cas com a lobby o amb un interès gremial", ha insistit.

Amb tot, ha reconegut que "és evidentíssim" que hi ha hagut errors en al gestió i ha dit que ni tan sols una pandèmia extraordinària els pot "exculpar". Sàmper ha assegurat que els assumeixen plenament i ha remarcat que treballaran perquè no es repeteixin. Sobre el cas específic de les filtracions, ha assegurat que no tornarà a passar perquè "els catalans mereixen saber les decisions governamentals un cop estan consensuades i preses".

Ajudes directes del govern espanyol

En el torn de rèplica després de la seva intervenció, Vergés ha carregat contra el govern espanyol i ha assegurat que és "l'únic govern" que no ha desplegat ajudes directes a les persones ni a les activitats econòmiques afectades per les restriccions. La consellera ha remarcat que sí que ho ha fet la Generalitat i ha dit que encara que l'executiu català "pot cometre errors i ser molt autocrític" ha mobilitzat "tots els recursos possibles".

D'altra banda, la consellera de Salut ha defensat la gestió del Govern i l'ha contraposat a la de la Comunitat de Madrid, on ha assenyalat que la segona onada "ha durat tres mesos".

"Quanta gent hi ha sota una corba de tres mesos? Quanta gent positiva, quanta als hospitals, quanta gent ha perdut la vida en una segona onada de tres mesos?", s'ha preguntat. En aquest sentit, ha dit que a Catalunya s'ha apostat per "parar la corba per dalt" amb les restriccions i fer-la "molt més petita".