La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha alertat aquest dimecres que les mobilitzacions programades per la Diada es podrien suspendre, una decisió que es prendrà en "funció de com estiguin les dades epidemiològiques" després que l'ANC ha anunciat que manté la mobilització de l'11-S amb fortes mesures de seguretat.

"Veurem en els pròxims dies com evolucionen les dades de la pandèmia per si cal prendre certes mesures addicionals", ha assenyalat Budó preguntada en una entrevista a RNE sobre si es podrà celebrar o no la Diada. El cap de servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, Antoni Trilla, desaconselles ahir celebrar manifestacions com les del 11-S.  

diada 2019 plaça espanya - Sergi Alcàzar

Manifestants en la mobilització de la Diada del 2019 / Sergi Alcàzar

Un moment crític

Actualment, la taxa d'incidència "és elevada", ha remarcat la consellera. En aquest sentit, avui s'han registrat 866 positius i 13 morts, segons dades el Departament de Salut. "Estem en un moment molt crític de la pandèmia perquè estem a 26 d'agost i ens trobem a quatre dies del reinici de l'activitat laboral i 14 de l'obertura dels col·legis", ha manifestat Budó. Aquests dos fets comportaran que es restableixin les cadenes de contacte, un escenari que pot propiciar la propagació del virus. 

Per això, el principal repte pel Govern és "fixar la mínima activitat social" perquè la taxa d'incidència del setembre sigui "la més baixa possible". Per assolir aquest objectiu, Budó ha assegurat que es prendran les mesures i precaucions pertinents per "aplanar la corba" de la incidència. 

Per la seva part, l'ANC ha anunciat avui que organitzará amb una Diada descentralitzada i estàtica per evitar que la gent es mobilitzi i s'aglomeri en un acte central. Per aquest motiu, la es farà en uns noranta punts del territori perquè cada persona en tingui un a prop de casa. A més, es pintaran al terra marques on s'hauran de posicionar els manifestants per garantir les distància social. També, es realitzarà una mobilització virtual.

Des del punt de vista de la consellera, Budó ha remarcat que està "plenament segura" que en la manifestació de la ANC no hi haurà "imatges" com les que hi va haver en la protesta negacionista i "Irresponsable" que va tenir lloc el 18 d'agost a Madrid, que va aplegar unes 3.000 persones. Budó ha considerat que en el cas de Catalunya gent respectarà les mesures de seguretat i sanitàries pertinents.