El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha desaconsellat manifestacions multitudinàries com les de la Diada i ha recomanat prendre mesures per evitar les aglomeracions en el transport públic.

"Des del punt de vista sanitari, el més raonable és no manifestar-se massivament (...). No crec que la vida de Catalunya ni les reivindicacions legítimes es vegin qüestionades o afectades si un any no podem fer les protestes com les fem habitualment", ha dit Trilla en una entrevista a RAC1 en al·lusió a les tradicionals manifestacions de l'11-S.

L'epidemiòleg ha afegit que "ara el més raonable és no manifestar-se massivament. Sempre que hi ha multitud hi ha qui es pot saltar les mesures de seguretat. Per anar bé, que la gent es manifesti d'altres maneres".

"Entenc que l'11-S és significatiu però, com a metge, a l'igual que hem ajornat les festes majors o que no podem anar al futbol, penso que aquest any qualsevol manifestació ha de quedar suspesa perquè la situació epidemiològica és complicada i pot suposar un risc d'augments de contagi", ha recalcat.

El metge ha reconegut que "no hi ha evidències científiques, però la lògica diu que una aglomeració de moltes persones és difícil de controlar. Si serveix com a exemple, tot i que és molt diferent, el pelegrinatge habitual a la Meca aquest any es va haver d'anul·lar. I això és una obligació per tot bon musulmà".

Evitar aglomeracions arreu

Trilla també ha recomanat prendre mesures per evitar que, amb el retorn a les activitats laborals i escolars al setembre, es formin aglomeracions en el transport públic, metro, trens i autobusos.

"Caldria plantejar mesures per evitar aglomeracions en el transport públic (...). No sé si cal augmentar freqüències o posar més combois, però aglomerar-se dins del tren o el metro suposa un risc més alt", ha indicat.

Pel que fa a la resolució d'un jutge que ha rebutjat que Salut pugui imposar mesures restrictives a la ciutat de Terrassa (Vallès Occidental) perquè considera que les dades epidemiològiques del municipi no ho justifiquen, Trilla ha opinat: "No entenc que els jutges facin avaluacions epidemiològiques. A mi mai se m'acudiria valorar una sentència. El jutge pot demanar opinió a totes les parts i espero que ho hagi fet. Se'm fa difícil que algú no entengui que aquestes mesures van en benefici de tots".

El cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic ha informat que en aquest hospital tenen ara ocupades un 5% dels llits per a malalts de Covid, quan "a la part més complicada de la pandèmia eren el 60%. Per tant, estem molt lluny d'aquella situació (...). Des del punt de vista assistencial, de moment ho podem gestionar ".

Trilla també ha indicat que "la letalitat del coronavirus ha baixat i ara és del 1%. En la grip estacional és d'un 1/1000. Per tant, el coronavirus és 10 vegades més letal".