Nou capítol en les discrepàncies a les files independentistes. L'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha donat una altra dosi de contundència després de la defensa acèrrima de la via unilateral ahir davant del Tribunal Suprem. Aquesta vegada ha estat en direcció al flanc independentista mateix, concretament cap a la secretària general del PDeCAT, Marta Pascal, que ha fet una aposta per configurar ja un Govern estable dins de la legalitat espanyola.

"No es pot fer República en el marc d'Espanya", ha exposat Boya en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, des d'on ha insistit que la declaració d'independència del 27 d'octubre tenia la voluntat de ser efectiva, no "simbòlica", com planteja la responsable demòcrata.

I és que per la CUP, tal com va defensar ahir Boya davant de Llarena, no hi ha cap altre mandat que el d'instaurar la República. Això demana formar Govern, un executiu que ha d'estar liderat preferentment per Puigdemont, de qui no s'ha plantejat cap renúncia. "Hem d'acatar el que ens diu el govern espanyol?", s'ha preguntat retòricament la cupaire, i després ha insistit que els partits no poden sucumbir a la "repressió" en què viu Catalunya.

La investidura

Boya, ara allunyada de les negociacions del Govern, ha mantingut la línia de la CUP, que aposta per la recuperació del Govern de la Generalitat legítim per engegar la República.

La posició cupaire contrasta amb la que ha expressat la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, que s'ha manifestat en uns termes que no s'havien sentit fin ara: ha considerat que cal conformar un Govern que s'ajusti a la llei" per desencallar la investidura, tot plegat mentre ha afirmat que la declaració d'independència va ser només una "declaració d'intencions", que no tenia cap conseqüència política.

L'estratègia de la CUP

Boya ha emmarcat la declaració davant del jutge Llarena —en què va mostrar una clara intencionalitat per tirar endavant la República— en l'estratègia política de la CUP. Ahir, de fet, quan va arribar a l'estació de Sants després de la declaració, ja va dir que s'havia de "fer política" als tribunals, de la mateixa manera que ho fan els jutges espanyols.

Per la cupaire, l'estratègia de la CUP no condiciona la situació dels polítics independentistes que continuen a la presó o a l'exili. "No he perjudicat els meus companys", ha sentenciat Boya sobre la seva voluntat de mantenir el discurs d'unilateralitat davant del jutge, un discurs que no s'havia vist fins ara i que podria mantenir Anna Gabriel, que declararà el proper 21 de febrer i de qui Boya ha dit que està preparant la defensa.