El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch, vol “encoratjar” l’assistència d’observadors internacionals al judici de l’1-O perquè “es conegui la veritat”. Segons ha dit Bosch, el judici al Suprem “determinarà el clima polític a Catalunya”, però també a la Unió Europea, i creu que és “bo” que hi hagi un coneixement “directe” en relació “amb el que està passant als tribunals”. Pel que fa a una eventual reunió amb el ministre espanyol Josep Borrell, Bosch ha admès sobre el cas Abengoa que, “més enllà de si [Borrell] fa bé la feina o no, el diàleg s’ha de mantenir”.

“Sigui qui sigui el ministre d’Exteriors, hi he de parlar, és la meva obligació”, ha afirmat en la seva primera roda de premsa des que va assumir el càrrec. Des de Brussel·les, el nou conseller ha recordat que “sobretot” cal parlar amb els “oponents” perquè parlar amb els “amics” és “relativament fàcil”.

Bosch ha assegurat que des que va accedir al càrrec ha tingut una “breu conversa per telèfon” amb Borrell, amb qui s’ha intercanviat “algun missatge”. Així, en espera del futur del ministre —de qui el Govern ja ha demanat la dimissió—, el conseller ha insistit que continuarà parlant “amb el representant d’Espanya al món”.

El titular d’Acció Exterior ha fet aquestes declaracions des de la seu del Govern davant la UE, on s’ha reunit amb Meritxell Serret; el delegat al Regne Unit i Irlanda, Sergi Marcén; la delegada a Alemanya, Marie Kapretz; la delegada als Estats Units d’Amèrica, Victòria Alsina, i el delegat a Itàlia, Luca Bellizzi.

El lloc de la trobada, segons ha explicat el mateix Bosch, ha estat Brussel·les i no Barcelona, perquè “hi ha gent represaliada que ha de viure a l’exili”, en al·lusió a la delegada Meritxell Serret.

Visita als exiliats

Bosch ja va reunir-se dimarts amb els consellers Toni Comín i Lluís Puig a Brussel·les i amb el president Carles Puigdemont a Waterloo i no descarta veure’s amb Marta Rovira i Anna Gabriel a Suïssa. Bosch ha qualificat la reunió amb Puigdemont de “molt cordial” i ha afirmat que “ningú ha posat cap objecció” a la visita.

El titular d’Exteriors ha evitat parlar del motiu pel qual Maragall no va visitar el president a Bèlgica quan va venir: “Jo sé el que està passant ara”, s’ha limitat a dir, i ha afegit que veure’s amb Puigdemont “no ha estat complicat”. Amb tot, ha matisat que “potser en altres moments era diferent”.

Consell per la República

Preguntat per quina serà la relació que tindrà el Departament amb el Consell per la República, Bosch ha remarcat que “qui té la competència de representar Catalunya a l’exterior és el Govern”. “A partir d’aquí, hem d’anar junts i ens hem de coordinar”, ha afirmat. Ha afegit que el Consell té “tot el suport del Govern”. 

Pla d'obertura de delegacions

Segons ha explicat Bosch, el pla d’obertura de delegacions exteriors iniciat pel seu predecessor, Ernest Maragall, segueix en marxa. En aquest sentit, ha reiterat que l’objectiu de la conselleria és que Catalunya sigui “coneguda i reconeguda com a país arreu del món”. “Continuarem fent-ho”, ha dit convençut, tot i admetre que “és possible que hi hagi gent que en discrepi”. Amb tot, ha defensat que és “competència” del Govern i no “veu” per què s’hauria de deixar de fer una feina que els “pertoca”. 

A més, Bosch ha explicat que el Departament prepara ara la reobertura de la delegació a Ginebra. “Ja veurem quan la podrem obrir, a Suïssa hi hem de tenir gent, hi hem de ser”, ha dit sobre la ciutat europea seu de les Nacions Unides.