La presidenta del Parlament ha reaccionat avui a la promesa de Pablo Casado d'aprovar els delictes de referèndum il·legal i de rebel·lió sense violència si mai arriba a ser president del govern espanyol. Borràs creu que aquestes declaracions demostren que ara mateix, aquests no són delictes, sinó que els hi vol convertir. 

"Si aproves aquests delictes vol dir que fins ara no ho eren, i en canvi tenim persones que han estat a la presó per aquest motiu", ha reflexionat Borràs en una entrevista a Europa Press, afegint que des del moviment independentista "ja sabíem" que no eren delictes, però això "no els ha deslliurat de la presó", en referència als presos polítics. 

Delicte del s. XIX 

En un acte a Barcelona, Casado va presentar un seguit de propostes per lluitar contra l'independentisme, entre les quals també destaca prohibir els indults per als delictes de sedició i tirar endavant un delicte de rebel·lió impropi que no requereix violència. Seria com els delictes d'alta traïció que hi ha en altres països.

Respecte a aquesta proposta, la presidenta del Parlament ha assegurat que el líder del PP demostra  "el seu nivell de modernitat mental i política", perquè suposaria homologar un delicte del segle XIX al segle XXI, i no està recollit als codis penals de països democràtics de l'entorn. 

Per altra banda, Borràs també ha defensat afrontar qualsevol atac contra el procés independentista, motiu pel qual s'ha compromès a impulsar des del Parlament que presideix tota iniciativa que consideri legítima, en lloc de "refugiar-se rere els lletrats per no haver de fer els teus deures". Per la presidenta, el fet de "refugiar-se" significa que "l'estat d'excepció funció i  tu et doblegues", reivindicant que el Parlament ha de reflectir la majoria absoluta independentista en el dia a dia institucional. 

Medalla als represaliats 

En aquest sentit, la cambra catalana ha atorgat la seva Medalla d'Honor als independentistes represaliats, "víctimes de la causa general contra l'independentisme empresa arran del referèndum de l'1 d'octubre". Segons va anunciar la presidenta, la Mesa va aprovar aquesta Medalla per majoria a proposta d'ella mateixa.  Quelcom que no ha agradat gens ni mica als partits unionistes, que la demanen per a la policia espanyola. 

Amb tot, Borràs ha lamentat que així i tot, hi hagi diputats que acabin davant la Justícia: "Això demostra que no importa fins a quin punt et dobleguis per intentar fer les coses com volen aquells que et reprimeixen, perquè et reprimiran igual", ha dit en el que ha definit com "un avís per a navegants". 

Avís de Vox i Ciutadans 

"No és que em pugui passar, Vox i Ciutadans ja han anunciat que em passarà", ha lamentat Borràs sobre el risc que té d'acabar davant la Justícia segons actuï durant la legislatura. En aquesta línia ha insistit que eludir una votació a la cambra per no veure’s abocada a conseqüències judicials és "la pressió de la repressió". "La pregunta perversa és 'Val la pena?', s'ha qüestionat. 

Per altra banda, Borràs assegura que no contempla ser inhabilitada per la seva gestió de la Institució de les Lletres Catalanes, reiterant la seva innocència i que "no hi ha cap prova pericial, factual, objectiva que pugui demostrar una culpabilitat que no existeix".