Continuen les discrepàncies entre PSOE i Podemos respecte a les conseqüències del possible retorn a Catalunya del president a l'exili Carles Puigdemont. Avui, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha insistit que "no es pot seguir caminant per la via de la judicialització" perquè fructifiqui la via del diàleg. Així, ha tornat a posar en un compromís als de Pedro Sánchez. 

La també candidata a liderar el partit dels morats va declarar el passat 10 de juny que "normalitzar" la situació a Catalunya també implica que els exiliats puguin tornar. Durant la quarta Assemblea Ciutadana de Podemos, ha estat preguntada davant els mitjans si mantenia aquesta opinió i aquesta ha subratllat en què és "evident" que sí i que la seva formació fa temps que així ho defensa.

I és que, a parer seu, l'Estat "no pot seguir caminant" per la via de la "judicialització" si vol que la taula de diàleg "fructifiqui" i Espanya i Catalunya "es puguin tornar a mirar".

Aposta per un referèndum pactat

Durant una entrevista el passat dijous al matí a RAC1, la ministra va afirmar que seria una "incongruència" apostar per "acabar amb la judicialització", és a dir, pels indults als presos, i alhora defensar la detenció dels membres del Govern de l'1-O que són a Bèlgica. 

Amb tot, va defensar el retorn del president i que els independentistes puguin plantejar a la taula de diàleg l'autogovern i un referèndum pactat, perquè ho veu "enormement legítim".

Davant aquestes paraules, el PP ha demanat la compareixença al Congrés de la ministra perquè expliqui l'abast de les seves declaracions.

L'avís de Llarena

Cal recordar que Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Toni Comín tindrien immunitat si trepitgen l'Estat espanyol per ser eurodiputats al Parlament Europeu. Ara bé, pel magistrat el Tribunal Suprem Pablo Llarena, això no és suficient i podria ordenar la detenció del president en el moment que aquest entrés en territori. 

Així ho han confirmat fonts jurídiques a El Confidencial, que asseguren que malgrat que el Tribunal General de la UE (TGUE) ha paralitzat provisionalment la suspensió de la immunitat parlamentària de Puigdemont, no està tan clara la seva llibertat de moviments a l’Estat espanyol.

Les mateixes fonts expliquen que segueix vigent la tesi expressada pel magistrat Llarena, segons la qual la immunitat parlamentària de Puigdemont com a diputat del Parlament Europeu no esborra els fets pels quals està imputat i pels quals compleixen condemna membres del seu govern. Llarena, a la interlocutòria del suplicatori que va presentar al Parlament Europeu el gener del 2020, afegia que les ordres de recerca, detenció i ingrés a presó seguien vigents malgrat la seva immunitat.

 

Imatge principal, Ione Belarra durant l'Assemblea Ciutadana Estatal / Europa Press