El conflicte polític català torna a fer emergir les discrepàncies a l'interior del govern espanyol. Primer, aquest matí, la ministra de Podemos Ione Belarra ha defensat que el president Carles Puigdemont pugui tornar a Catalunya sense ser detingut, després de mantenir la immunitat parlamentària. Han hagut de passar unes poques hores perquè el soci gran, el PSOE, li esmeni la plana. Ha estat la portaveu de l'Executiu, María Jesús Montero, qui ha defensat que "l'interès" de La Moncloa és que l'expresident i eurodiputat de Junts sigui extradit a Espanya i jutjat pel Tribunal Suprem. Tot plegat, en ple debat sobre els indults als presos polítics.

Què ha dit Ione Belarra aquest matí? En una entrevista a RAC1, la ministra de Drets Socials ha defensat que "normalitzar" la situació a Catalunya també implica que els exiliats puguin tornar. Belarra ha afirmat que "no és normal" que no estiguin a l'estat espanyol i ha subratllat que la seva marxa és "derivada del procés de judicialització" del conflicte. Ha insistit que seria una "incongruència" apostar per "acabar amb la judicialització", és a dir, pels indults als presos, i alhora defensar la detenció dels membres del Govern de l'1-O que són a Bèlgica.

Però a l'altra banda de la taula del Consell de Ministres no ho veuen de la mateixa manera. En declaracions des d'Algesires, María Jesús Montero ha sostingut que "l'interès del govern espanyol és que Puigdemont pugui ser portat a Espanya i pugui ser jutjat, com ha dit sempre". Ha insistit que el president a l'exili "respongui davant la justícia per aquells esdeveniments desgraciats que vam viure fa uns anys pels quals mai no va respondre davant dels tribunals".

I la immunitat?

Aquest dimecres, durant la sessió de control al Congrés, la pregunta va ser clara: "De quina forma garantirà el govern espanyol el respecte a la immunitat dels eurodiputats Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí?". La va formular Míriam Nogueras, portaveu de Junts al Congrés dels Diputats, després de les mesures cautelars del Tribunal General de la Unió Europea per als tres eurodiputats. La resposta va anar a càrrec del ministre espanyol de Justícia, Juan Carlos Campo, que no va aclarir res. Va limitar-se a dir que "respecta" la decisió de la justícia europea, però també l'actuació dels tribunals espanyols.