La batalla que aquests dies s'està produint per la immersió lingüística ha arribat al Parlament de la mà d'interpel·lacions, mocions i fins i tot una protesta -amb xiulada inclosa- que ha convocat Vox davant de la Cambra catalana. Els grups de la CUP, Ciutadans i el PP han presentat mocions que es debatran al ple d'aquesta setmana coincidint amb el nou episodi de retrets i discrepàncies entre els socis de Govern, que han tornat a discutir en públic sobre com s'hauria de defensar el model d'immersió i que hauria de fer la Generalitat davant del requeriment que el TSJC ha fet a una escola de Canet de Mar perquè apliqui ja el 25% de classes en castellà.

Així doncs, el partit taronja, que sempre ha fet de la situació lingüística un dels seus principals motius d'existir, farà una interpel·lació al conseller d'Educació, Josep González Cambray, "sobre l’assetjament que pateixen els nens i les famílies que reclamen llur dret de rebre un mínim del 25% d’hores lectives en castellà". A més, també ha presentat una moció que demana al Govern complir la sentència de l'escola de Canet de Mar.

Visita de Casado 

El PP, per la seva banda, ha enviat a Barcelona el seu president, Pablo Casado, que es reunirà demà amb diverses entitats espanyolistes que en els darrers temps han estat la punta de llança de l'unionisme en la pugna judicial contra l'independentisme. Aquestes organitzacions són l'Asamblea Escuela Bilingüe, Societat Civil Catalana, S’ha Acabat!, Impulso Ciudadano, Universitaris per la Convivencia, Convivència Cívica Catalana, AMES i Ampas Paralel.

A més, el grup parlamentari ha presentat una moció sobre la sentència que fa uns dies va dictar el Tribunal Suprem que imposava un 25% de classes en castellà a totes les escoles catalanes. Tant la interpel·lació com les dues mocions tindran lloc el dimecres d'aquesta setmana.

Vox, tot i que no ha presentat cap iniciativa parlamentària d'aquest tema, sí que ha convocat una manifestació davant del Parlament demà a la tarda. Sota el lema 'Defendamos la educación de nuestros hijos: pitada masiva a Aragonès', el partit ultra vol fer una demostració de força contra el model d'immersió.

manifestacion vox lengua parlament

Cartell de la manifestació de Vox convocada aquest dimarts contra la immersió

Per part de l'independentisme, la CUP també ha presentat una moció en la qual defensarà el model d'escola catalana i la immersió lingüística. De fet, els anticapitalistes ja fa dies que demanen al Govern que assumeixi la direcció del centre de Canet de Mar i que actuï per blindar la immersió davant les sentències del TSJC i el Suprem.

El Govern i la Moncloa, dividits

En la mateixa línia s'ha expressat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la portaveu de Junts, Elsa Artadi, cosa que ha molestat els republicans. La portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, que ha respost que confien en la gestió que decideixi l'Executiu i que no aposten per "improvisacions ni solucions màgiques", en referència a les declaracions de Borràs. "És una entrevista que ha fet una persona", ha volgut rebaixar Vilalta, que ha afegit que "cal seguir forjant consensos per garantir l'autonomia dels centres i perquè el Govern faci costat a les escoles".

Pel que fa als grups que formen el govern espanyol, també semblen haver quedat dividits per la qüestió. I és que mentre els comuns tanquen files amb l'independentisme i demanen blindar la immersió -tot i que sense voler entrar en el com-, els socialistes demanen adaptar el model i avui mateix ja han confirmat que no assistiran a la manifestació convocada per Somescola el proper 18 de desembre que es preveu multitudinària.

 

Imatge principal: l'hemicicle del Parlament / Foto: Sergi Alcàzar