Absència a la mobilització per la defensa del català a les aules. La dirigent del PSC, presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha confirmat que els socialistes no assistiran aquest dissabte a la manifestació en defensa de la immersió lingüística convocada per Somescola. L'excusa? Que l'esdeveniment coincideix amb el congrés extraordinari del partit, on es ratificarà Salvador Illa com a líder de la formació. "Serem al congrés i, per tant, no a la manifestació", ha afirmat.

Aquest 18 de desembre la plataforma Somescola ha convocat una gran mobilització a l'Arc de Triomf de Barcelona per plantar cara a la sentència del Tribunal Suprem que imposa un 25% del castellà a les aules. El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, va deixar ben clar que l'objectiu de la protesta és clar: "Dir que no ens dividiran. Que si falla la llengua, fallarà tot, i trobaran la determinació i la força d'una societat catalana no disposada a posar en joc el model de l'escola catalana".

No polititzar el català

La manifestació aglutinarà gran part del moviment catalanista del país, del qual el PSC sembla haver-se autoexclòs. Així mateix, els socialistes han rebutjat el plantejament de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, sobre la possibilitat que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez Cambray, assumeixi la direcció de l'escola de Canet de Mar per defensar la immersió lingüística. Una idea a la qual ha donat suport la portaveu de Junts, Elsa Artadi.

Preguntada pel plantejament de Borràs i d'Artadi, Marín ha demanat "no polititzar" el català a les escoles. "Hem de ser molt prudents de no polititzar ni el català ni la llengua ni l’escola, i penso que hem d’intentar que el sentit comú estigui més present a la nostra societat i a les aules", ha assenyalat. En aquest sentit, ha afegit que cal deixar treballar els professors.

Ratificar el lideratge d'Illa

En aquesta trinxera, els socialistes s'han alineat amb ERC. La portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha indicat que confien en la gestió que decideixi el Govern i que no aposten per "improvisacions ni solucions màgiques". "Cal seguir forjant consensos per garantir l'autonomia dels centres i perquè el Govern faci costat a les escoles", ha defensat Vilalta. Aleshores, la qüestió no va d'assumir la direcció dels centres del país. La qüestió va de defensar les lleis que blinden la immersió, ha assegurat la portaveu republicana.

Malgrat aquesta picabaralla entre els socis de Govern, ambdós partits assistiran a la manifestació de Somescola mentre el PSC estarà reunit en un congrés extraordinari per ratificar el lideratge d'Illa, que substituirà definitivament Miquel Iceta. El congrés se celebrarà en el Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB) a partir de dissabte al matí i fins al migdia de diumenge, quan tindrà lloc la cloenda del president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

 

Imatge principal: La presidenta del PSC, Núria Marín, en roda de premsa aquest dilluns / ACN