Després que la presidenta del Parlament, Laura Borràs, hagi demanat assumir la direcció de l'escola de Canet de Mar, la portaveu de Junts, Elsa Artadi, també ho ha fet. En la roda de premsa d'aquest dilluns, Artadi ha emplaçat el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, a assumir-la aclarint, però, que "no ha de ser l'únic element de blindatge" però que és "una de les possibilitats que segur que també està treballant el Departament" i que segurament abordi el Govern. "Han de ser solucions de consens, treballades i que tinguin recorregut", ha plantejat, per la qual cosa ha dit que està "molt d'acord amb la portaveu d'ERC". A més, ha recordat que l'única llengua minoritzada a Catalunya "és el català", amb el qual "no pots viure plenament", mentre que el castellà "per bé o per mal te'l trobes en tots els àmbits de la vida".

Així doncs, Junts ha coincidit amb Borràs, que ha rebut crítiques per part d'ERC, partit que ha qualificat la proposta de solució "màgica i improvisada". "És una entrevista que ha fet una persona", ha volgut rebaixar la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, que ha dit que confia en la gestió de Cambray i del president, Pere Aragonès, per blindar la immersió lingüística: "Cal seguir forjant consensos per garantir l'autonomia dels centres i perquè el Govern faci costat a les escoles", ha defensat, i ha reiterat que això no va d'assumir la direcció dels centres del país sinó de defensar les lleis del país que blinden la immersió lingüística. 

Tot i les crítiques que han arribat des de la formació republicana, el soci "preferent" del Govern també li ha demanat el mateix. Així ho ha confirmat el portaveu del secretariat nacional, Edgar Fernández, en la roda de premsa que ha celebrat la CUP avui mateix per explicar què es debatrà a l'Assemblea Nacional Organitzativa i Estratègica.

Reforma al Parlament

Per altra banda, Artadi ha proposat abordar una reforma legislativa al Parlament per tal de "blindar el català" a l'escola. "No ho podem deixar tot en mans del Congrés dels Diputats", ha advertit instant la resta de formacions que defensen la immersió a fer una "feina conjunta" i abordar una possible reforma de la Llei d'Educació de Catalunya (LEC) o de la de Política Lingüística. "Ho portarem al Congrés? Evidentment. Però no volem que tota l'acció passi pel Congrés", ha alertat.

 

Artadi també ha preguntat al ministre de Cultura, Miquel Iceta, "com pensa blindar ell també des de les seves competències el català". "El fet que no estigui dient res el fa còmplice del que està succeint i del que pot succeir", ha assegurat. En aquest punt, la dirigent de Junts ha aprofitat per acusar el PSC d'haver-se "concentrat a arreplegar quatre vots que queden a Cs" i ha titllat de "lamentable" que els socialistes s'hagin desmarcat de la manifestació que Somescola ha convocat en defensa de l'escola catalana. "M'entristeix molt perquè el PSC va ser un dels partits que va liderar la immersió lingüística", ha valorat, tot i que ha matisat que "d'aquell PSC ja no en queda res".

 

Imatge principal: La portaveu de Junts, Elsa Artadi, a la roda de premsa d'aquest dilluns / Foto: ACN