El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) obliga una escola de Canet de Mar (Maresme) a fer el 25% de les hores lectives d'una sola classe de P5 en castellà a petició d'una família. Segons ha explicat l'escola Turó del Drac, la sentència ha imposat un 50% en castellà, però de manera cautelar només ha dictat un quart, mentre no respon al recurs interposat. En concret, es faran en castellà tres de les cinc tardes de la setmana i dues hores més en horari de matí la resta de dies. La resta de famílies ja s'ha començat a mobilitzar davant el que considera una "vulneració" del model lingüístic. L'Ajuntament de Canet de Mar també fa costat a les famílies i veu la mesura com un "atac" a l'escola catalana.

50% en castellà

Comença l'allau de demandes arran de la sentència del Suprem exigint un 25% de classes en castellà. A Canet de Mar, una família de l'escola Turó del Drac va demanar fer la meitat d'hores en castellà, però aquest dijous el TSJC ha dictat unes mesures cautelars que obligaran a partir del 9 de desembre a fer el 25% de l'horari lectiu en castellà. Les famílies preveuen fer mobilitzacions en els pròxims dies, tot i que encara no han concretat com. La direcció del centre va informar-los ahir dijous dels canvis que hi hauria en aquest grup de P5 a partir del pròxim dijous, 9 de desembre. De fet, aquell dia, ja es farà la primera hora en castellà. Serà de 10 h a 11 h del matí. Per a la resta de dies, l'escola determina que per complir amb el 25% en castellà, es facin íntegrament en aquesta llengua les tardes de dilluns, dimecres i divendres. També es farà en castellà una hora durant el matí (de 10 h a 11 h) els dimarts i els dijous.

Protegir el català

Aquest divendres, la regidora d'Educació de Canet, Rosabel Madrid, ha animat les famílies a mantenir viva la reivindicació per "protegir" el model d'immersió lingüística a Catalunya. Madrid ha recordat que el sistema educatiu català és d'èxit des de fa molts anys i ha lamentat que hi hagi qui vulgui "canviar l'ensenyament". En aquest sentit, un dels pares que ha liderat l'organització de les famílies, Marcos de Vera, ha explicat que el sentiment generalitzat és que la mesura a què obliga el TSJC "vulnera el dret a educar els fills en un model que permet el creixement dels infants amb totes les garanties de desenvolupament". De Vera ha lamentat també la imposició i ha recordat que els infants ja aprenen igualment el castellà.

 

Precedent contagiós

En els pròxims dies, la regidoria d'Educació convocarà de manera extraordinària el Consell Escolar Municipal per debatre el nou escenari amb la comunitat educativa per tal de "cercar solucions per defensar el model educatiu i el català a les aules". La regidora tem que el precedent en aquest centre pugui generar un efecte contagi en altres grups o en altres escoles. La secretària general de la conselleria d'Educació de la Generalitat, Patrícia Gomà, ha explicat el fons de la sentència en una roda de premsa aquest divendres. En les setmanes vinents, Inspecció elaborarà un pla aplicar aquestes mesures cautelars que després es traslladarà al centre perquè l'implementi. Gomà ha qualificat de "positiu" que un grup de famílies del centre hagi fet pública la seva disconformitat amb la decisió del TSJC creant un compte de Twitter per a divulgar el seu posicionament contrari. 

 

Foto principal: nens i nenes de l'escola Mirades / Sergi Alcàzar