La CUP s'ha conjurat a fer créixer la seva presència arreu del territori en les pròximes eleccions municipals amb la mirada posada especialment en Barcelona, on en els darrers comicis va perdre la poca representació que hi tenia. Ho farà en una Assemblea Nacional Organitzativa i Estratègica que la formació anticapitalista celebrarà el pròxim dissabte 18 de desembre, en la qual també es renovarà el secretariat nacional i es debatrà sobre la possibilitat de presentar-se a les eleccions europees.

El portaveu del secretariat nacional, Edgar Fernández, ha apuntat que si l'assemblea se celebra a la capital catalana no és casualitat, recordant la importància de l'ajuntament en el "triangle" que forma amb la Generalitat i el govern espanyol. En aquest sentit, Fernández ha explicat que la formació té per objectiu neutralitzar l'estabilitat que els Comuns han ofert al Govern aprovant els pressupostos a canvi que els republicans hagin avalat els del govern que lidera Ada Colau. "Des de la CUP volem que això no sigui així perquè aquesta estabilitat no és bona per al país", ha apuntat el portaveu.

 

I tot i que d'aquesta assemblea, segons s'ha explicat, no sortiran encara els noms de les candidatures municipals per al 2023, aquestes sí que es començaran a confeccionar amb la possibilitat que siguin àmplies —és a dir, amb altres partits— com ha passat a ciutats com Badalona, Girona i Lleida. En les pròximes setmanes també està previst que es conformi la nova proposta per al secretariat nacional.

Per la seva banda, la diputada del partit al Congrés Mireia Vehí ha explicat que a l'assemblea també es debatrà sobre la possibilitat que el partit es presenti a les eleccions europees i s'avaluarà el paper que ella mateixa i el seu company de files, Albert Botran, han dut a terme a la cambra espanyola els darrers dos anys.

Mirada cap a Europa

Vehí ha al·legat que "l'Estat espanyol és un mur" i que la resolució del conflicte passa per "interactuar i fer jugar la comunitat internacional". En aquest sentit, ha recordat que països com Escòcia i Nova Caledònia estan posant el debat de l'autodeterminació sobre la taula.

La diputada també ha anunciat la creació d'una Oficina Internacional de la CUP, la qual haurà d'assumir la tasca d'internacionalització del procés que fins ara, segons ha dit, s'ha fet des de la direcció nacional. Preguntada sobre les relacions que aquest òrgan tindrà amb el Consell per la República, Vehí ha aclarit que no té res a veure i que la posició del partit respecte a l'organització que presideix Carles Puigdemont no ha canviat "perquè tampoc ha canviat la proposta".

Sobre si aquesta assemblea podria fer canviar el rumb del grup parlamentari i la seva tasca de "fiscalització" del Govern, Fernández ho ha rebutjat explicant que encara és "massa aviat per reformular res".

Per acabar, sobre l'escola de Canet de Mar, el portaveu cupaire ha instat el Govern a assumir la direcció del centre però ha alertat que "el conflicte no és una escola", sinó que va més enllà i ha reivindicat que l'única eina per protegir la llengua és un Estat independent.

 

Imatge principal: El portaveu del secretariat nacional, Edgar Fernández, i la diputada al Congrés Mireia Vehí / Foto: ACN