L'exconsellera Dolors Bassa (ERC) defensa un "Govern d'esquerres" que simbolitzi el 3-O de 2017, integrat pels republicans, JxCat, comuns i CUP: "Cal que el futur executiu sigui més ampli i hauria de reflectir el 3-O, que representa aquest augment i suma de l'independentisme".

En una entrevista d'aquest dimecres a Catalunya Ràdio, Bassa aposta per "superar" la fórmula actual d'un Govern amb només Junts i ERC: "No el podem repetir, hi havia moltes disputes i desavinences", ha constatat. De fet, Bassa ha afegit que no voldria un Govern d'ERC en minoria però que, si hagués de produir-se, esperaria que les altres forces d'esquerres hi donessin "suport estratègic" en termes de governabilitat i pressupost.

D'altra banda, sobre l'empresonament del raper Pablo Hasel, Bassa ha qualificat la detenció d'"inaudita i inimaginable". "Malgrat els aldarulls, que no hi estic d'acord, que la gent vegi que la llibertat és un dret em sembla bé, els aldarulls no", ha argumentat.

Una fórmula impossible?

Tanmateix, la fórmula d'un Govern de via ample sembla gairebé impossible a causa del vet creuat -o no tant creuat- entre JxCat i comuns. Avui mateix, la líder d'En Comú Podem, Jéssica Albiach, ha tornat a descartar compartir Executiu amb la formació del president Puigdemont. També ha afegit que no pot entendre com ERC vol repetir la formula de la legislatura passada i pactar amb els de Laura Borràs

Passi el que passi, tot sembla assegurar que qui no formarà part del nou Govern serà el PSC. Des de la Moncloa ja reconeixen que l'intent del candidat del PSC, Salvador Illa, serà un fracàs i que els partits independentistes seran capaços d’entendre’s. Segons les fonts de l’executiu, no els queda més remei que assumir-ho i treballar amb el nou Govern de la Generalitat.

Un altre partit incòmode, sobretot amb la situació actual després dels aldarulls per l'empresonament del raper Pablo Hasél, és la CUP. En una compareixença aquest dimecres, els dirigents cupaires han denunciat la "brutalitat policial tant de la Policia Nacional com dels Mossos d'Esquadra". La CUP no veta JxCat, però posa com a condició per pactar-hi la creació d'un organisme públic i independent que controli les actuacions policials i una comissió d'investigació de la pràctica policial.