Passa molt en política. Una cosa és el que digui Pedro Sánchez en públic: en concret, que els catalans van votar diumenge per un govern format pel PSC i els comuns (39 de 135 escons). Una altra cosa diferent és el que diuen els membres del govern espanyol en privat: que l’intent d’Illa està destinat al fracàs i que les forces independentistes seran capaces d’entendre’s i formar un nou Govern independentista. Segons les fonts de l’executiu, no els queda més remei que assumir-ho i treballar amb el nou Govern de la Generalitat.

Així, aquestes fonts assenyalen que l’intent de Salvador Illa d’anar a una investidura només busca demostrar a Pere Aragonès que hi ha “una altra majoria possible”, i estan d’acord que ho faci. No obstant això, són conscients que el bloc independentista no només no s’ha esquerdat, sinó que s’ha ampliat al Parlament. Davant d’això, tenen assumit que les forces independentistes es posaran d’acord, que “Aragonès no deixarà perdre aquesta oportunitat” i que, per tant, no hi haurà repetició electoral.

Les fonts del govern espanyol remarquen que la victòria d’ERC en el camp independentista, per davant de Junts, és un fet a celebrar, perquè els republicans tenen “més disposició al diàleg”. Continuen defensant l’autodeterminació i l’amnistia, però s’asseuran a la taula de diàleg. En aquest sentit, no pateixen per la seva relació amb els republicans a Madrid, que pugui provocar inestabilitat a la capital de l’Estat. Confien que l’entesa es mantindrà al Congrés. Entre els molts assumptes pendents, hi ha la carpeta dels indults als presos polítics, tot i que encara no s’atreveixen a revelar el calendari amb el qual treballen.

Un discurs molt diferent al d'aquest matí a la sessió de control al Congrés dels Diputats. Pedro Sánchez s’ha hagut d’enfrontar a les preguntes de Míriam Nogueras, de JxCat, que l’ha interrogat sobre el conflicte polític català. El president espanyol no només n'ha negat la naturalesa política, circumscrivint-ho a un problema de convivència, sinó que ha arribat a dir que el que la societat catalana “demanda” és un govern del PSC i els comuns, malgrat que els números no donin. Davant d’això, Nogueras li ha replicat que l’independentisme es posarà d’acord per governar, perquè és el veritable mandat de les urnes de diumenge passat.

Hasél, un “problema per a l’Estat”

On La Moncloa sí que veu un “problema”, especialment per a la imatge de l’Estat, és en l’empresonament del raper lleidatà Pablo Hasél. Segons aquestes fonts, “ningú entén”, ni tan sols “els més hooligans” de la dreta, que hagi acabat així. Així, assenyalen que la seva condemna posa de manifest que la legislació actual permet aquestes interpretacions, i que per això cal una reforma del Codi Penal. Aquesta reforma, si no passa res, s’inclourà en la reforma global de la norma, on també hi anirà la reforma dels delictes de rebel·lió i sedició.