El 26 de març és la data límit per celebrar un debat d'investidura al Parlament i les incògnites de com serà el proper Govern de la Generalitat estan a l'ordre del dia. ERC tornarà a pactar amb Junts i es repartiran el Govern?, ERC governarà amb els comuns amb el suport extern del PSC?, la CUP se sumarà al Govern d'ERC i Junts? Aquestes són algunes de les formules, tot i que n'hi ha d'altres. 

Sigui com sigui, qui sí que té clar el model de Govern que no vol és la candidata dels comuns, Jèssica Albiach. La dirigent ha assegurat que el seu partit es desmarcarà d'un Govern amb Junts i ha afegit que no pot entendre com ERC vol repetir la formula de la legislatura passada i pactar amb els de Laura Borràs. 

Jéssica Albiach votant elecciones 14-F / ACN

La candidata dels comuns, Jèssica Albiach, votant a les eleccions del 14-F / ACN

En una entrevista a TV3, la dirigent dels comuns ha assegurat que no pot parlar per Salvador Illa i que, per tant, no sap si els socialistes donarien suport extern a un Govern entre ERC i els comuns. A més a més, ha indicat que les negociacions entre partits encara estan "molt tendres" i que, per tant, no es pot avançar res. 

La candidata dels comuns ja va insistir aquest dimarts que el seu partit és "incompatible" amb JxCat per formar govern, malgrat la insistència d'ERC. En una entrevista a TV1, Albiach va deixar clar que el "problema" no és Laura Borràs ni només Joan Canadell, sinó la "deriva" del partit cap al "nacionalisme excloent". Albiach va posar com a exemple que JxCat pensa que "els hi sobra la meitat del país" ja que consideren "colons" a les persones que han nascut fora de Catalunya.

La candidata dels comuns continua defensant un govern "d'esquerres" amb PSC i ERC. I argumenta que és possible perquè també ho ha estat un acord entre PSOE, Unides Podem i ERC a Madrid per qüestions tan fonamentals com una investidura i els pressupostos de l'Estat

Illa i el debat d'investidura

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat va enllestir aquest dimarts al matí la ronda de trucades als partits per anunciar que presentarà la seva candidatura per presidir el Govern. El dirigent socialista va parlar amb tots els partits, excepte amb Vox.

salvador illa - psc

Illa en una de les trucades als partits per informar-los que presentarà la seva candidatura per presidir el Govern / PSC

Després d'haver guanyat les eleccions en vots, i d'haver empatat en escons amb ERC, Illa va afirmar de nou que "el canvi ha arribat" i que els socialistes el faran "possible". Fetes les trucades, Illa obrirà una ronda de contactes presencial amb trobades "discretes" els pròxims dies. A les trucades, Illa va afirmar que al 14-F hi va haver "una majoria clara d'esquerres i progressista a Catalunya" que ell mateix pot encapçalar.

Sobre això, Jèssica Albiach ha exposat que Illa es presenta, tot i que no té opcions de governar ja que els partits independentistes no li donarien suport i amb les forces constitucionalistes no té prous vots favorables, "perquè no li diguin que no ho ha intentat".

Foto principal: La candidata dels comuns a la presidència de la Generalitat, Jèssica Albiach / ACN