Ayuso ha hagut de recular. La presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid es va sortir del guió oficial durant la compareixença de premsa prèvia a la manifestació de Colón, on va assegurar que Sánchez faria Felip VI còmplice dels indults, i ara ha hagut de fer marxa enrere. "La meva preocupació és que aquesta decisió arribarà a la taula del cap de l'Estat, i el rei va ser la veu i l'esperança de tots els espanyols el 3 d'octubre; em fa mal el compromís al qual el sotmetran", ha dit avui Díaz Ayuso. 

"Tota la culpa, que consti, recau en el president del govern d'Espanya, que està deteriorant greument totes les institucions de l'Estat i la imatge internacional d'Espanya en benefici propi", ha afegit. "Això és el que vull denunciar, que es comprometi a tothom i es creï un perjudici gravíssim a la justícia; a més, això passarà amb nocturnitat i traïdoria enmig de l'estiu", ha conclòs.

El PP incòmode

La incomoditat del PP amb les paraules de la presidenta madrilenya, però, ja s'ha fet notar aquest matí. En una entrevista a TVE, la portaveu dels populars al Congrés, Cuca Gamarra, ha remarcat, que el paper del monarca “està taxat” a la Constitució espanyola i que els indults als presos polítics independentistes són només “una responsabilitat del govern espanyol” i del seu president Pedro Sánchez.

No ha estat l'única. També Casado li ha hagut d'esmenar la plana a Díaz Ayuso i durant la presentació de la Convenció Nacional dels populars ha reiterat el mateix missatge. El líder del PP ha remarcat que la responsabilitat dels indults correspon "en exclusiva" a Pedro Sánchez i el seu govern, "com estableix el nostre sistema polític, una monarquia parlamentària exercida de forma impecable pel rei Felip VI com a cap de l'Estat".

Felip VI a l'ull de l'huracà

Malgrat que el partit popular ha procurat mantenir el rei fora del debat dels indults, Díaz Ayuso ahir ha posat Felip VI a l'ull de l'huracà. "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Firmarà els indults? El faran còmplice d'això?", s'ha preguntat davant els seus seguidors.

Ho va fer en una compareixença de premsa prèvia a la manifestació de Colón, on també va acusar Sánchez de ser còmplice de l'independentisme. També va acusar els impulsors dels indults de voler "robar la sobirania del poble espanyol" i de pretendre "manera il·legal i unilateral trossejar una part d'Espanya com és Catalunya". "El president del Govern ha passat de ser un inspector a un còmplice del què està succeint", va declarar davant la premsa.

 

 

Imatge principal, Isabel Díaz Ayuso / EFE