Isabel Díaz Ayuso va destapar la caixa de Pandora aquest diumenge a Colón, preguntant-se què faria el rei Felip VI quan tingui els indults als presos polítics damunt la taula. I ara és Gènova qui ha de córrer a apagar el foc de la presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid. Diversos dirigents del partit, incloent-hi Pablo Casado, han aparegut en mitjans aquest dilluns al matí a subratllar que el paper del monarca “està taxat” i que la mesura de gràcia no és responsabilitat seva.

Què va dir Ayuso ahir abans de l’inici de la manifestació? Des de la seu del carrer Gènova, a tocar de la plaça Colón, la lideressa madrilenya es va preguntar quin paper jugaria Felip VI, davant la visible incomoditat de Pablo Casado. "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Firmarà els indults? El faran còmplice d'això?”, va qüestionar la presidenta regional. També va acusar Pedro Sánchez d'haver-se convertit en "còmplice" de l'independentisme i de voler "robar la sobirania del poble espanyol" i de pretendre "manera il·legal i unilateral trossejar una part d'Espanya com és Catalunya”.

 

Hores més tard, la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra, ha hagut de construir un nou tallafoc al voltant de Felip VI. En una entrevista a TVE aquest dilluns al matí, la dirigent conservadora ha remarcat, davant la polèmica oberta per Ayuso, que el paper del monarca “està taxat” a la Constitució espanyola i que els indults als presos polítics independentistes són només “una responsabilitat del govern espanyol” i del seu president Pedro Sánchez.

En aquest sentit, Cuca Gamarra ha defensat que “tothom sap” que Espanya “és una monarquia parlamentària i el paper que té el rei en aquesta”. Per això, ha declinat fer de “comentarista de declaracions”, encara que provinguin de la seva baronessa madrilenya. “Del que estem parlant és del clamor que ahir hi havia als carrers i que impera a la societat espanyola, que és el rebuig als indults”, ha conclòs al respecte.

Aquest migdia, finalment, Pablo Casado també ha corregit la presidenta madrilenya. Durant la presentació de la Convenció Nacional dels populars ha reiterat el mateix missatge: la responsabilitat dels indults correspon "en exclusiva" a Pedro Sánchez i el seu govern, "com estableix el nostre sistema polític, una monarquia parlamentària exercida de forma impecable pel rei Felip VI com a cap de l'Estat".

Abascal, l’únic ovacionat

El clima a Colón va ser el que va ser. El líder de l’extrema dreta de Vox, Santiago Abascal, va arribar-hi ovacionat i gairebé en surt a espatlles. En canvi, els líders del Partit Popular i Ciutadans van ser escridassats i increpats, acusats fins i tot de "traïdors". De fet, l’única baronessa del PP que hi va anar va ser la madrilenya Isabel Díaz Ayuso. Baixa d’última hora del murcià Fernando López Miras. Això ja explica molt de l’ambient ahir a Colón.