"Estranyesa". Aquesta és la paraula que segons Pedro Sánchez li va venir al cap després d'escoltar a Isabel Díaz Ayuso a la plaça de Colón, implicant el rei Felip VI en els indults als presos polítics independentistes. Des de Brussel·les, on ha assistit a la cimera de l'OTAN, el president del govern espanyol ha assegurat que va sentir "estranyesa tant per la forma com pel fons" d'aquelles declaracions. I ha reblat: "Crec que, com em va passar a mi, li haurà passat al 99,9% dels espanyols".

 

Justament l'endemà de la manifestació de Colón, monopolitzada per l'extrema dreta de Vox, Pedro Sánchez ha aprofitat la roda de premsa posterior a la cimera de l'OTAN per a insistir en la seva decisió, que es podria produir demà mateix o la setmana que ve. Per a justificar la mesura de gràcia, el dirigent socialista ha defensat que "no hi ha res més constitucional que construir convivència, i que aquesta convivència "es basa en el diàleg dins la legalitat democràtica, la negociació i l'acord". I ha conclòs al respecte: "La convivència és el realment constitucional, i l'hem de construir entre tots", ha dit.

Corregida pel PP

Què va dir Ayuso ahir abans de l’inici de la manifestació? Des de la seu del carrer Gènova, a tocar de la plaça Colón, la lideressa madrilenya es va preguntar quin paper jugaria Felip VI, davant la visible incomoditat de Pablo Casado. "Què farà el rei d'Espanya a partir d'ara? Firmarà els indults? El faran còmplice d'això?”, va qüestionar la presidenta regional. La direcció de Gènova no ha trigat a rectificar-la aquest dilluns al matí, després de l'incendi generat.

El mateix Pablo Casado ha corregit la presidenta madrilenya. Durant la presentació de la Convenció Nacional dels populars ha reiterat el mateix missatge: la responsabilitat dels indults correspon "en exclusiva" a Pedro Sánchez i el seu govern, "com estableix el nostre sistema polític, una monarquia parlamentària exercida de forma impecable pel rei Felip VI com a cap de l'Estat".

El Rei els signarà

El rei Felip VI signarà qualsevol decret que aprovi el Consell de Ministres, també el possible decret sobre els indults als presos independentistes, de la mateixa manera que ho fa sobre qualsevol altra qüestió. Així ho han apuntat aquest dilluns fonts de La Zarzuela a l'ACN, que recorden que la signatura dels decrets del govern espanyol s'inclou entre les seves atribucions com a cap de l'Estat. El monarca, apunten, "no fa una altra cosa que ser fidel a les seves funcions constitucionals", i la signatura dels decrets "és Constitució pura".