La presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que el president del PP, Pablo Casado, coincideix amb ella que el govern espanyol i els independentistes pretenen parar "un parany" al Rei fent-lo signar els indults.

En unes declaracions als mitjans, quan ha arribat a l'esmorzar informatiu que protagonitza l'alcalde de la capital, José Luis Martínez-Almeida, ha indicat que aquest dilluns no va fer cap rectificació de les seves primeres declaracions sobre el Rei i els indults i ha assegurat que continua pensant "exactament el mateix".

"És una absoluta vergonya que el Rei de tots els espanyols, que és l'enemic a batre pels independentistes i pels que volen promoure a Espanya una república somiada hagi de signar aquest document", ha declarat. Per Ayuso, el Rei és la persona que "simbolitza la unitat de tots els espanyols, que va liderar i va posar llum i veritat el 3-O".

Segons ha compartit, Casado pensa "el mateix" que ella, que "és una humiliació que el govern espanyol i els independentistes, que han portat Catalunya a una situació de conflicte civil", ara mateix "es riguin de tots els espanyols" i celebrin "haver parat un parany al Rei d'Espanya".

"Si signa, si no signa... Faci el que faci està en dubte. Per això vaig dir que el volen fer còmplice, i per descomptat no ho és. He parlat amb el president, opina el mateix i no hi ha res a rectificar", ha resolt.

La rectificació de dilluns

Aquest dilluns, Ayuso va decidir recular. La presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid es va sortir del guió oficial durant la compareixença de premsa prèvia a la manifestació de Colón, on va assegurar que Sánchez faria Felip VI còmplice dels indults, i ahir va decidir fer marxa enrere. "La meva preocupació és que aquesta decisió arribarà a la taula del cap de l'Estat, i el rei va ser la veu i l'esperança de tots els espanyols el 3 d'octubre; em fa mal el compromís al qual el sotmetran", va dir Ayuso. 

"Tota la culpa, que consti, recau en el president del govern d'Espanya, que està deteriorant greument totes les institucions de l'Estat i la imatge internacional d'Espanya en benefici propi", va afegir. "Això és el que vull denunciar, que es comprometi a tothom i es creï un perjudici gravíssim a la justícia; a més, això passarà amb nocturnitat i traïdoria enmig de l'estiu", va concloure.

Per la seva banda, la Zarzuela va assegurar aquest dilluns que el rei Felip VI signarà qualsevol decret que aprovi el Consell de Ministres, també el possible decret sobre els indults als presos independentistes, de la mateixa manera que ho fa sobre qualsevol altra qüestió. Aquestes fonts van recordar que la signatura dels decrets del govern espanyol s'inclou entre les seves atribucions com a cap de l'Estat. El monarca, van apuntar, "no fa una altra cosa que ser fidel a les seves funcions constitucionals", i la signatura dels decrets "és Constitució pura".

 

Foto principal: La presidenta en funcions de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso / Europa Press