Els inicis de Pedro Sánchez com a president del govern espanyol van estar marcats per la seva decisió d'exhumar el dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. I els últims mesos de la present legislatura podrien tornar a girar al voltant d'aquest conjunt monumental, eternament lligat amb el franquisme. Concretament, amb la seva creu, ja que Isabel Díaz Ayuso, presidenta de la Comunitat de Madrid, on es troba el rebatejat com a Valle de Cuelgamuros, té l'obsessió de "salvar" aquest emblema abans que el govern espanyol aprovi un decret sobre la resignificació del lloc on durant dècades hi va haver enterrat el dictador. Al mes de novembre del 2022, Ayuso ja obria la porta a protegir aquesta creu que presideix el conjunt monumental, complint una de les exigències de Vox en els últims mesos. Concretament, la ultradreta proposava a la presidenta madrilenya declarar el Valle de los Caidos bé d'interés cultural (BIC), ja que així quedaria exclòs de la Llei de Memòria Democràtica i no s'hauria de "resignificar".  

Tot i que aquest monument del franquisme forma part de Patrimoni Nacional i en principi, queda fora de les competències de la Comunitat de Madrid, al novembre van detectar una escletxa per "protegir" la zona amb la Llei de Patrimoni Cultural de la Comunitat de Madrid, que ja s'estava tramitant llavors i incloïa "l'arquitectura, religiosa, inclosos els clavaris tradicionals i les creus, així com elements decoratius i béns mobles relacionats directament amb el bé patrimonial a protegir" com a patrimoni etnogràfic. Per tant, la creu del Valle de los Caídos en formaria part. Ara, segons ha publicat El Confidencial, Ayuso treballa a contrarellotge per aprovar la llei abans que acabi la legislatura, ja que a finals de maig se celebren eleccions autonòmiques a la comunitat. Segons aquest diari, la intenció és que superi el primer tràmit l'1 de març, en la pròxima comissió del ram, i que després arribi al ple autonòmic, sigui el 16 de març o, com a tard, el 23, l'últim ple de la legislatura.

El Valle de los Caídos, sempre al centre de les polèmiques

Tot i que Vox assegura que encara no ha decidit què votarà sobre aquesta llei, s'espera que la formació liderada per Rocío Monasterio a l'Assemblea madrilenya aprovi la llei, ja que és l'únic partit que en forma part que comparteix voluntat amb Ayuso, mentre la resta s'hi oposen i estan a favor de la resignificació del gran emblema del franquisme. A més, els ultres han anat reclamant que, precisament, es declari el Valle de los Caídos bé d'interès cultural per "protegir-lo" de la llei de memòria democràtica del govern espanyol. Si finalment s'aprova abans que acabi la legislatura regional, el PP i Vox s'avançarien al decret que prepara el govern espanyol, precisament per evitar aquestes situacions. Concretament, aquest ha de regular l'organització, funcionament i règim patrimonial del conjunt, amb l'objectiu "d'establir el règim de funcionament i organització", segons queda recollit a l'article 54 de la primera llei de memòria democràtica.

Entre d'altres coses, preveu que el Valle de los Caídos canviï de nom per passar a ser de Cuelgamuros, i es converteixi en un "lloc de memòria democràtica que es resignificarà per donar a conèixer, a través de plans i mecanismes d'investigació i difusió, les circumstàncies de la seva construcció, el període històric del qual forma part i el seu significat, per enfortir els valors constitucionals i democràtics". Els del govern espanyol i de la Comunitat de Madrid són així dos objectius oposats per un mateix lloc, sempre al centre de les polèmiques