La llei de memòria democràtica que va aprovar el govern espanyol el 2022 era un dels grans objectius de la coalició entre PSOE i Unidas Podemos, que actualitzava l'anterior llei de memòria història i que es creava per "emparar millor la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i el franquisme", tot i que des de Catalunya, experts i entitats ja advertien que estava plena de trampes i ambigüitats. I tot i que des de La Moncloa presumeixen de les millores que suposa la nova llei, aquesta no ha evitat que la delegació del govern espanyol a Madrid autoritzi un homenatge a la División Azul a la capital espanyola. A aquest, hi estan cridats grups d'ultradreta i neonazis i defensors del franquisme per commemorar l'aniversari de la batalla de Kransi Bor, on els espanyols i les tropes alemanyes de les Waffen-SS van frenar l'avançament de les tropes soviètiques durant la Segona Guerra Mundial. 

Aquesta batalla va tenir lloc entre el 10 i el 13 de febrer de 1943 i any rere any, els ultres i neonazis espanyols aconsegueixen el permís necessari per reivindicar a la División Azul. Enguany, l'acte principal tindrà lloc demà dissabte a Madrid i, tal com es pot veure en els cartells per anunciar la celebració dels "Dia dels caiguts per Europa", que no està signat, es convoca als ultres a les 17:00 a la sortida del metro d'Ascao, per després dirigir-se en una marxa silenciosa fins al cementiri de l'Almudena, on hi ha el Panteón por los Caídos, un monument que recorda als espanyols, la majoria falangistes, que van morir durant aquesta Divisió. Després s'hi celebrarà un acte d'homenatge. 

Davant aquesta concentració i enaltiment a la División Azul, el diputat per EH Bildu, Jon Iñarritu, ha mostrat la seva indignació a les xarxes socials, preguntant-se per quin motiu el govern espanyol ha permès un acte com aquest. "Per què el govern espanyol autoritza un homenatge als nazis de la División Azul?, s'ha preguntat a través de les xarxes socials. 

Isabel Peralta va saltar a la fama per aquesta manifestació

L'any 2021, aquest homenatge anual va provocar molta polèmica pel discurs que hi va fer la jove falangista Isabel Peralta, que idolatra la unitat militar que va enviar Franco a Rússia durant la Segona Guerra Mundial per donar suport a Hitler. Llavors, hi van assistir unes 300 persones, que portaven símbols i banderes nazis i neofeixistes. Entre totes les persones congregades va destacar la figura de Peralta, que micròfon en mà va assegurar que "l'enemic sempre serà el mateix, encara que amb màscares diferents, el jueu". "Perquè res és més cert que aquesta afirmació: el jueu és el culpable". Peralta va ser protagonista de molts debats a televisió, que fins i tot van entrevistar als seus familiars, alguns dels quals militants del PP, que s'allunyaven d'ella i les seves declaracions antisemites. Mesos més tard, va tornar a aparèixer als mitjans de comunicació perquè Alemanya li va denegar l'entrada al seu país: portava una còpia del Mein Kampf i una esvàstica, cosa que allà s'entén com un enaltiment al nazise. 

 Enmig de tota la polèmica i amb la immensa majoria de polítics denunciant aquestes paraules, el llavors portaveu adjunt de Vox a l'Assemblea de Madrid, va beneir la manifestació: "Si alguns ciutadans es volen manifestar per a recordar la División Azul, nosaltres no tenim res a dir. Ens sembla molt legítim. Tenen tot el dret al món a fer-la". Hores més tard, la líder regional de Vox, Rocío Monasteiro va sortir a expressar el seu suport a la comunitat jueva.