Resulta contradictori que els qui defensen una dictadura ara cridin "a la mobilització" per manifestar-se contra la retirada de la creu del Valle de los Caídos. La polèmica està servida perquè ni el mateix govern espanyol confirma què farà amb ella. La vicepresidenta espanyola Carmen Calvo no n'assegura la retirada, però remarca que tot aquest espai s'haurà de convertir en un cementiri civil que deixi d'enaltir la figura del dictador espanyol.

Abans de conèixer la resposta final, la fundació falangista Francisco Franco ha emès un comunicat on asseguren que faran el que sigui per salvar la creu: "És un símbol de la unitat i germanor entre tots els espanyols, on es va donar cristiana sepultura a més de 30.000 morts de la Guerra Civil, vencedors i vençuts, i que inclou una basílica pontifícia, una exemplar abadia benedictina i un important centre d'estudis de la doctrina social de l'Església i la creu més gran de la cristiandat". Conclusió: la creu no es toca i ho justifiquen amb la bandera de la religió catòlica.

El cristianisme com a excusa

Els falangistes consideren que aquesta és la punta de l'iceberg dels valors religiosos espanyols. En un comunicat, carregat d'incongruències, defensen "la reconciliació" entre bàndols però titllen els republicans de persones no cristianes i consideren els nacionals com els únics màrtirs, res de nou: "Espanya, planter de Màrtirs i de Sants, no es pot entendre sense la fe en Crist, igual que a Europa. I per Espanya, no fa ni un segle d'això, entre el 1934 i 1939, els cristians vam patir una de les més grans i més cruentes persecucions de la història a mans d'una tenebrosa coalició de socialistes, comunistes i anarquistes anomenats Front Popular". 

Per tot plegat, criden a mobilitzar-se, però no concreten el com. De moment, estan convençuts que cal fer el que sigui "per complir el mandat i deure davant de Déu i per la llibertat". La controvèrsia neix amb la llei de memòria democràtica i una cosa segura hauran de deixar de fer: exaltar la dictadura com ho han fet amb aquest comunicat per defensar una creu. La mateixa ministra Calvo ho va recordar fa dues setmanes: "El més important és que les lloances al franquisme es tipificaran com a delicte i es modificarà el Codi Penal".