Si des dels primers compassos de la pandèmia de coronavirus, la presidenta de la Comunitat de Madrid s'havia convertit en el corcó de Pedro Sánchez, les últimes decisions del govern PSOE-Podemos -la revisió de la llei d'educació i la promesa de reforma fiscal per acabar amb els privilegis tributaris de les rendes més altes de la capital espanyola- han recarregat els cartutxos d'Isabel Díaz Ayuso per continuar disparant contra la Moncloa i ara, contra els seus aliats independentistes, encapçalats per ERC. La presidenta redobla l'amenaça: "Tornaré". Avisa que combatrà les esquerres i l'independentisme fent campanya des de terres catalanes. 

isabel diaz ayuso barcelona   sergi alcazar

Aquest divendres, Ayuso ha traslladat el seu fortí a la Plaça dels Països Catalans de Barcelona, al mateix emplaçament, l'hotel Barceló Sants, on Rivera i Arrimadas celebraven les seves primeres nits electorals. Allà ha convocat una roda de premsa per perseverar en la seva amenaça de "batallar amb ungles i dents" per defensar les butxaques de les grans fortunes madrilenyes, però també el castellà a les escoles catalanes. Durant la seva compareixença ha defensat la política fiscal madrilenya i l'ha contraposat a la catalana que, al seu parer, "asfixia" els ciutadans. "La societat catalana no pot més", ha rematat. 

La dirigent del PP va arribar a Catalunya dijous i al llarg d'aquestes 24 hores ha oorganitzat trobades amb entitats contràries a l'independentisme i a la immersió lingüística, com Societat Civil Catalana o S'ha Acabat. Alhora, assegura haver-se reunit amb representants del sector de l'hostaleria, tot i que no ha concretat quins. 

El paradís de la llibertat vs la tirania

Preguntada expressament, Ayuso ha reconegut que durant la seva estada a Barcelona no ha tingut cap problema per parlar en castellà i ser atesa allà on ha anat. Malgrat tot, ha dibuixat un escenari de trinxeres. Es tracta, ha dit, de dos bàndols: "Espanya o contra Espanya, llibertat o totalitarisme". A un costat les esquerres i l'independentisme que volen sotmetre els ciutadans a la seva "tirania" i de l'altra ella i el seu Madrid que ha presentat com un "paradís de la llibertat" i no un paradís fiscal com assegura el govern català. 

Ayuso ha denunciat que del missatge de la compareixença d'ERC per presentar d'acord de pressupostos es desprèn que "no volen el millor per Catalunya, sinó el pitjor per Madrid". Des del seu punt de vista, Madrid està patint un "atac desmesurat" que no està disposada a tolerar. En aquest sentit, ha advertit als socialsites madrilenys que ho tindran molt cru "per explicar per què els pujarem els impostos perquè ho diguin uns polítics independentistes".

El dit a la nafra: tancar bars i restaurants

Conscient de la pressió que el sector de la restauració a Catalunya exerceix al Govern de la Generalitat perquè flexibilitzi les mesures anit-Covid, per exemple allargant el toc de queda fins la mitjanit, Ayuso ha posat el dit a la nafra. Ha tret pit de com està fent les coses Madrid per combatre el virus sense malmetre tant l'economia. 

La presidenta madrilenya ha apostat per no tancar bars i restaurants durant la segona onada, com sí que ha fet Catalunya. Una decisió que ha volgut posar en valor tot i que Madrid compta amb una taxa de mortalitat major per coronavirus. 

isabel diaz ayuso barcelona   sergi alcazar (3)

Barcelona, Milà, Lió

Aprofitant la tirada mediàtica que té Ayuso, el president de Societat Civil Catalana -que s'ha reunit amb ella abans de la compareixença- ha reclamat l'atenció de càmeres i micròfons per ficar cullerada. 

Fernando Sánchez Costa ha abominat del compromís de la Moncloa amb ERC per acabar amb el dúmping fiscal de Madrid. "És al·lucinant que un dels partits que ha fet bandera de l'egoïsme fiscal ara pugui decidir què poden fer i què no les altres comunitats autònomes", ha apuntat. 

Una queixa que ha acompanyat d'una crítica al Govern de la Generalitat, a qui ha acusat d'haver "arruïnat el teixit empresarial català". Segons SCC, "Barcelona podria seguir sent la Milan d'Espanya i, per culpa del procés, s'ha convertit en el Lió de França".