“És molt important el que ha passat avui i en els últims dies”. En aquests termes s’ha expressat Pedro Sánchez després que s’hagi desencadenat una cadena de suports als pressupostos de l’Estat. Va començar dilluns amb EH Bildu, va seguir amb el PNB ahir i avui s’ha segellat amb un acord amb ERC. El bloc de la investidura s’ha reconstruït i Ciutadans de moment continua fora de l’equació. El president espanyol ha aplaudit que “després de dos anys deixarem enrere el bloqueig parlamentari”. També ha tingut un missatge per a la madrilenya Isabel Díaz Ayuso: el dumping fiscal  de la capital de l’Estat és una anomalia a resoldre.

Pedro Sánchez ha comparegut des del Palau de l’Almudaina, a Palma, on s’ha produït una cimera hispano-italiana. Acompanyat del primer ministre Giuseppe Conte, el dirigent socialista ha subratllat que amb els suports aconseguits “s’ha aclarit el camí perquè Espanya digui adéu al passat i obri les portes al futur”. Ha subratllat que ha estat fruit d’un “esforç de diàleg intern” entre els dos socis de govern, i amb la resta de formacions. Ha assegurat que es tracta d’una “majoria molt àmplia i plural” que pemetrà "avançar en el full de ruta de transformacions socials, econòmiques i de drets". I ha conclòs: "És una gran notícia que tinguem uns pressupostos de l'Estat".

També ha tingut resposta per a Isabel Díaz Ayuso, que ha carregat contra l’acord amb ERC perquè vol posar fi al dumping fiscal dins d’Espanya. El president espanyol ha subratllat que aquest debat “no obeeix a una qüestió ideològica”, sinó que és transversal. “Si parla amb presidents autonòmics del PP, li diran que hi ha un problema a resoldre d’harmonització fiscal”, ha assenyalat en aquest sentit. Li ha advertit que aquest és el camí per on avancen, el de “la igualtat de tots els ciutadans”.

La jornada també ha estat marcada per una entrevista del vicepresident segon Pablo Iglesias al diari La Stampa, on ha assegurat que cal “desdramatitzar les tensions internes de la coalició” i prendre com a exemple el cas italià. En to sorneguer, amb Iglesias a primera fila, Sánchez ha dit a Conte que “qualsevol consell és benvingut”. El president espanyol ha seguit la línia del líder de Podemos de treure-hi ferro: és “la primera experiència en 80 anys” i “l’experiència és la mare de la ciència”. L’important, ha dit, és “avançar en els objectius de govern”.

Mesures pel Nadal

Preguntat sobre la proposta de mesures del Ministeri de Sanitat per al Nadal, Pedro Sáchez les ha defensat. L'esborrany que Illa portarà avui al Consell Interterritorial planteja un límit de sis persones en les reunions familiars i socials i el toc de queda a la una de la matinada per als dies 24 i 31 de desembre. El president espanyol ha desitjat que l'Estat i les comunitats siguin capaces d'arribar a un acord conjunt "per unes dates tan singulars".