El soroll de les persianes aixecant-se ha tornat a despertar Catalunya, aquest matí de dilluns. Després de més d'un mes tancats, bars i restaurants han pogut tornar a admetre clients, això sí, amb condicions i limitacions imposades pel Govern de la Generalitat que per a molts fan inviable reobrir el negoci. Segons el Gremi de Restauració de Barcelona, aquest dilluns han tornat a obrir al públic el 70% dels negocis. L'entitat reclama que estudiï l'allargament del toc de queda

Amb la primera fase de desescalada dissenyada pel Govern, els restauradors només poden ocupar l'espai de terrasses i el 30% de l'interior del local. A més, a dos quarts de deu de la nit han de tancar. Això fa que els restaurants que concentren la major part del negoci en els sopars i els establiments petits que no tenen terrassa s'ho hagin pensat més a l'hora d'obrir. "Hi ha molts  que no veuen viable la reobertura amb les condicions d’aquest primer tram de la desescalada", afirma el director del Gremi, Roger Pallarols, que recorda que "els seus treballadors segueixen afectats per un ERTO, mentre que el deute de l’empresa segueix creixent". 

Més aire per la Puríssima i Nadal

El sector té la mirada posada a dues dates clau: el pont de la Puríssima i les festes de Nadal. El Gremi implora a la Generalitat que es replantegi les mesures previstes "a temps". Especialment, pressionen perquè es revisi la norma més restrictiva de totes, el toc de queda que ara mateix està fixat a les 22h. Els restauradors demanen que es retardi fins a la mitjanit. 

Feia 40 dies que bars i restaurants tenien prohibida l'obertura al públic. Aixecar la persiana era una necessitat i evitar un nou enduriment de les mesures és imprescindible. Per això, des del Gremi fan una crida a la responsabilitat de tots els propietaris perquè "apliquin amb diligència les diferents mesures sanitàries: distància de 2 metres entre comensals de taules diferents, aforament, neteja de mans i mascareta, etc". 

Corresponsabilitat dels clients

Alhora, subratlla la importància que els clients es corresponsabilitzin de la situació. Sobretot en el cas de la bombolla de convivència.

El decret de la Generalitat estipula que les taules de les terrasses poden omplir-se com a màxim amb quatre comensals, però hi ha una excepció. Poden ser més sempre que siguin del mateix grup bombolla. Un filtre impossible de controlar per als restauradors. “Els veïns i les veïnes ens han trobat a faltar i nosaltres també a ells: avui l’alegria pel retrobament és compartida. La restauració continua sent un espai segur, idoni per al lleure i per a la socialització”, remata Pallarols.