El ple del Congrés ha aprovat avui, per majoria i amb el vot en contra del Partit Popular, iniciar la tramitació parlamentària d'una proposició legislativa del grup socialista per començar a tramitar la "suspensió" del calendari d'implantació de la llei de la qualitat educativa (LOMCE) i la seva substitució posterior per una altra norma. La iniciativa, a la qual també s'hi ha oposat Fòrum Astúries, ha sortit endavant amb 208 vots, 133 en contra i 2 abstencions.

Tanmateix, el ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, ha afirmat que el govern espanyol suspendrà els efectes acadèmics d'aquestes proves, conegudes com a 'revàlides', amb un decret llei perquè és una fórmula més "immediata" que la dels socialistes. "Aquesta proposició (del PSOE) no té efectes jurídics immediats perquè si es pren en consideració comença un llarg procediment legislatiu", ha afirmat el ministre durant la seva intervenció.

Així mateix, ha indicat que per "solucionar" la polèmica al voltant de les avaluacions de Secundària, es reunirà el proper 28 de novembre amb les comunitats autònomes en la Conferència Sectorial, i no el 24 com va anunciar en l'últim Consell de Ministres, degut, segons fonts ministerials, al fet que alguna autonomia no pot assistir la primera de les dates. "Aquests acords els traduirem en un decret llei", ha postil·lat.

Posteriorment, en declaracions als mitjans als passadissos del Congrés, Méndez de Vigo ha indicat que aquest decret llei, que haurà de convalidar al Congrés, estarà aprovat previsiblement les "primeres setmanes de desembre" i "entrarà immediatament en vigor". El titular d'Educació ha recordat que la prova de l'ESO tindrà caràcter diagnòstic i la de Batxillerat serà necessària per a l'accés a la Universitat perquè substitueix l'antiga selectivitat, tot i que ha insistit que serà "molt semblant" a la darrera. "És un gest de voluntat de diàleg d'aquest nou Govern", ha insistit el ministre diverses vegades.

Els consellers d'Educació socialistes han manifestat a la porta del Congrés, abans de la celebració del debat, que no volen que hi hagi cap prova al final de l'ESO, ni tan sols amb caràcter diagnòstica, i que la de Batxillerat sigui "el més semblant possible "a les PAU, amb l'examen de les troncals de 2n de Batxillerat i no dels dos cursos com estableix la llei.

El ministre s'ha mostrat "obert" a les propostes que us consellers puguin fer-li a la trobada del dia 28 i ha indicat que "no es tanca a res", encara que ha confirmat després que les dues proves es van a realitzar aquest curs. Així mateix, ha dit que no sap a quin consens s'arribarà a la Sectorial i que no pot avançar res.

Pel que fa a la creació de la Subcomissió per al pacte a la Cambra baixa, el ministre ha dit que espera que es constitueixi al més aviat possible i també ha indicat que a ell, "personalment", li sembla "curt" el termini de sis mesos anunciat pel president del govern espanyol, Mariano Rajoy, per arribar a un consens polític.

"Caldria donar un termini més llarg, però un termini perquè també és bo que la urgència del calendari fa que la gent es posi a treballar", ha asseverat, per afegir que ell compareixerà a primers de desembre a la Comissió d'Educació del Congrés en la qual possiblement s'aprovarà la creació de la subcomissió per al pacte.

Ciutadans ho aplaudeix, el PSOE ho veu insuficient

També a la sortida del hemicicle, la portaveu d'Educació de Ciutadans, Marta Martín, ha celebrat l'anunci del ministre perquè, segons ha recordat, respon a l'acord d'investidura del PP amb la formació taronja. Així mateix, ha dit que la proposició de llei del PSOE debatuda serà "innòcua" si el govern aprova el decret llei.

El portaveu del PSOE a la Cambra baixa, Antonio Hernando, ha qualificat de "gest" l'anunciat per Méndez de Vigo per suspendre els efectes acadèmics de les 'revàlides', tot i que és "no és suficient". "Ja els aviso que no ho serà tampoc per a les comunitats autònomes socialistes que van a anar a la reunió del 28", ha informat als mitjans al final del debat.