La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha defensat que la decisió del jutge Pablo Llarena de retirar les euroordres i renunciar a l'extradició del president Carles Puigdemont, "reforça encara més" l'opció de no suspendre la seva acta de diputat.

Artadi ha apuntat que caldrà veure com "afecta" a tots els consellers a l'exili la retirada de la segona euroordre del Tribunal Suprem, però ha demanat que la decisió sobre la suspensió dels diputats processats "no s'ha de deixar per a l'últim dia".

Després de la picabaralla entre ERC  i Junts per Catalunya per aquesta qüestió, la consellera ha demanat "apostar per la unitat" i acabar amb els retrets d'uns cap als altres. Artadi també ha explicat que es buscarà, per al nou curs polític, canals de comunicació "ben delimitats" entre els dos partits independentistes i "mecanismes permanents" per prendre acords comuns.

"La situació canvia cada dia. Evidentment, creiem que no suspendre, particularment, al president Puigdemont, dimecres, és la decisió correcta", ha defensat Artadi. La consellera ha apuntat que hi ha marge per negociar què és el més adequat per a la situació de tots els diputats processats, ja que no es convocaran nous plens al Parlament fins a final de setembre o principis d'octubre. "Quan hi arribem, veurem en quina situació es troba tothom però no podem deixar la decisió fins al darrer dia", ha defensat.

Justament, allargar les negociacions fins a darrera hora, hauria estat, segons la consellera, l'error que ha evidenciat aquesta setmana un enfrontament entre ERC i JxCat respecte a la suspensió provisional del Suprem dels diputats processats. "No hem d'arribar tan al límit a l'hora de prendre les decisions, ni està negociant i tots empenyent fins a l'últim minut", ha demanat. 

Després de la reunió entre el president del Govern Quim Torra i el vicepresident Pere Aragonès per resoldre la crisi parlamentària dels grups independentistes, Artadi ha apostat per establir "parelles" encarregades de tancar acords, enlloc que "tothom parli amb tothom". També ha defensat que es concretin "canals ben delimitats" per parlar en nom de tots o no, "depenent dels temes".

Artadi ha justificat que "l'aterratge" del nou Govern i dels nous parlamentaris "ha estat complicat" i que després de provar diferents formats de reunions de coordinació comencen a detectar quins "funcionen millor", per convertir-los en "mecanismes permanents" de treball. "Aquests dos mesos ens ha anat bé. Ara podem fer un moment de reubicació i de replantejament perquè de cara tardor tot estigui més afinat", ha dit.