El president del Govern, Quim Torra, i el vicepresident, Pere Aragonès, donen per tancada la crisi entre JxCat i ERC després de dinar junts, segons han avançat Catalunya Ràdio i RAC1.

L'emissora pública explica que Torra i Aragonès van establir un nou protocol de relacions i que van posar les bases per solucionar el desacord sobre la suspensió temporal de diputats que el magistrat Pablo Llarena reclama al Parlament. 

En aquesta reunió, a la que també hi va assistir la consellera Elsa Artadi, es va acordar crear mecanismes de coordinació per evitar situacions com la d’aquesta setmana. També es van adoptar mesures internes per millorar la cohesió de l’executiu de coalició.

Dimecres passat, el president del Parlament, Roger Torrent, va acordar amb la Junta de Portaveus desconvocar el ple fins al setembre per les diferències entre els dos partits independentistes. JxCat volia deixar Puigdemont al marge de les suspensions, però ERC no hi estava d'acord.

Torrent va prendre la decisió de suspendre el ple després d'una votació que va evidenciar la divisió entre JxCat i ERC. El vicepresident primer Josep Costa va votar en contra de la substitució temporal, com ho van fer els dos membres de Ciutadans. Per contra, el secretari primer Eusebi Camdepadrós es va abstenir. Els dos membres d'ERC i el del PSC hi van votar a favor. Davant l'empat, la proposta va decaure.

Emparant-se en l’informe dels lletrats sobre l’abast de la interlocutòria de Llarena, l’acord sotmès a votació i decaigut establia que els diputats afectats per la suspensió automàtica “siguin substituïts pels membres que designin els seus respectius grups parlamentaris”.

Acusacions de mentir i de trencar la confiança

Abans de la trobada entre Torra i Aragonès, els dos partits van arribar a màxims de tensió. JxCat acusava Roger Torrent de "saltar-se un acord" per mantenir Carles Puigdemont al marge de les substitucions temporals, i els republicans contestaven que JxCat havia "sortit a mentir". El president del Grup Republicà, Sergi Sabrià, afegia que s'havien "trencat confiances després que s’hagi sortit al faristol a mentir de manera descarada”.