Per a JxCat hi ha un responsable de les diferències evidenciades aquest divendres a la Mesa del Parlament: Roger Torrent. El portaveu adjunt al Parlament, Eduard Pujol, ha acusat el president del Parlament d’haver-se “saltat un acord” entre JxCat i ERC i d’haver “prioritzat l’entesa amb el PSC”. És per això que li ha llançat una pregunta: “Quina és la posició del senyor Torrent: la defensa del país o el blanqueig del PSC del 155?”.

Segons ha denunciat la formació, s’havia arribat a un acord “a alt nivell” amb ERC per separar els diputats presos dels exiliats, i d’aquesta manera deixar al marge de la substitució el president a l’exili, Carles Puigdemont. “Nosaltres no hem acceptat ni acceptarem la substitució del president Carles Puigdemont”, ha assegurat el portaveu Albert Batet. Ho ha descrit com una "línia vermella".

Segons ha denunciat la diputada Gemma Geis, la proposta que ha posat Torrent sobre la taula posava “al mateix sac” els diputats presos i els exiliats. D’aquesta manera han justificat el vot diferenciat dels seus membres a la Mesa, Josep Costa i Eusebi Campdepadrós. S’han abstingut pels presos, però han votat en contra pels exiliats. “L’acord al qual vam arribar no era aquest”, ha lamentat Geis.

Albert Batet ha justificat amb la decisió de la justícia alemanya de descartar l’extradició per rebel·lió la diferenciació entre els presos i els exiliats. Segons ha explicat, també va acordar-se portar el tema a la comissió de l’estatut dels diputats perquè en fes un dictamen que es votés al ple del Parlament. Ha desitjat que això es quedi a la cambra, i que no tingui afectacions sobre el funcionament del Govern.

Finalment, Gemma Geis ha afirmat que “no consideren suspesos” els diputats processats per rebel·lió. “Les actes dels diputats continuen com abans”, ha dit.