La vicepresidenta de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, demana un lideratge sòlid de Pere Aragonès a la presidència que reforci l'objectiu de l'independentisme. En una entrevista a TVE, subratlla que "vol estar en un govern d'independentistes, no un govern amb independentistes". I per això espera que sigui Esquerra "qui porti el ritme". De l'èxit o el fracàs d'una nova legislatura, en dependrà que Aragonès "sigui tan bo com el pacte de legislatura o el programa que hi hagi" marcat.

Per això, les negociacions tracen aquest camí. Des del Parlament però també al Congrés on els resultats del 14-F "reforcen" l'estratègia de la seva formació i de la CUP a Madrid. Allà, ha posat d'exemple el diputat d'ERC Gabriel Rufián i demana escollir un o altre objectiu: "Dins de l'independentisme, hi ha més vots a favor del 'no' a Pedro Sánchez que a l'estratègia de Gabriel Rufián".

Malgrat tot, Artadi recorda que "totes les estratègies són legítimes i correctes" i està convençuda de les bones intencions de qualsevol polític independentista però la línia de Junts passa per reforçar "unitat d'acció a Madrid i en l'àmbit internacional". En aquesta doble mirada també apunten altres polítics del seu partit. Ahir, la portaveu del Govern, Meritxell Budó, va reclamar que els resultats també "s'escoltin a Brussel·les" i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ho ha reiterat en les darreres entrevistes i la roda de premsa de dilluns.

I els comuns?

El malestar amb els comuns des de Junts és palès. Durant i després de la campanya, la candidata Jèssica Albiach els ha negativitzat per posar-los a la banda "d'una dreta que no aposta per cap política social". Junts no respon amb la mateixa moneda, la d'imposar cap veto públic però exigeix més respecte: "No hem de donar veu al feixisme ni als comuns que titllen Junts d'excloent, em sembla excessiu el que fan des del seu espai polític, se'ns ha tractat com si fóssim Vox", lamenta Artadi.

De Salvador Illa ha ironitzat que "sembla no entendre com funciona la Generalitat" per haver assegurat que es presenta a una investidura. I li recorda que el procés per ser president no segueix el mateix recorregut que el d'un alcalde on hi ha una data final marcada: "Deu estar confós de la seva època a l'ajuntament, no pot fer com l'alcaldessa Colau que diu 'mira, ja m'he presentat i m'ha votat el senyor Valls'".

Precisament, ha aprofitat per recordar que el seu projecte continua passant pel consistori barceloní i les eleccions de l'any 2023. I mirant cap a casa seva, tanca files amb els resultats obtinguts: "Si ens diuen que traiem 32 diputats signem ara mateix, a cap lloc on hem anat se'ns ha tractat com un partit perquè som nous".