En plena campanya electoral, des de Madrid, Gabriel Rufián ha volgut enviar dos avisos a navegants de cara al 14-F. La primera advertència del portaveu d’ERC al Congrés dels Diputats ha estat que, si els números donen, Salvador Illa acceptarà els vots de l’extrema dreta de Vox per ser president de la Generalitat. El segon ha estat en clau independentista. Recordant el precedent de la Diputació de Barcelona, governada pel PSC i JxCat, el dirigent republicà ha alertat que, “si pot”, la candidatura de Laura Borràs “donarà la Generalitat, la primera institució del país, al PSC”. Ha reblat que és “informació, no opinió”.

El portaveu republicà ha fet aquestes declaracions en roda de premsa abans d’entrar a la Junta de Portaveus del Congrés. Sobre la primera possibilitat, Gabriel Rufián ha assegurat que Salvador Illa “acceptarà els vots de Vox” si li calen per governar. Davant del silenci del candidat socialista, que ha qualificat de “líder del bloc del 155”, ha denunciat que estan disposats “a acceptar-ho absolutament tot a canvi d'anar en contra de l'independentisme”. I hi ha insistit: “Si Illa pot i li donen els números, serà president amb els vots de Vox, i en política res és gratis”.

El segon escenari, el del PSC i JxCat, també l’ha titllat de “molt plausible si els números donen”. En aquest sentit, el cap de files d’ERC al Congrés ha avisat que “si poden” JxCat donarà als socialistes la primera institució de Catalunya. “La tercera està governada conjuntament per JxCat i el PSC perquè no la tingués ERC. Allà va ser impossible el pacte i els números donaven. I va ser perquè JxCat li va donar la Diputació de Barcelona al PSC”, ha recordat el republicà. “També pot passar amb la primera”, ha conclòs en aquest sentit.

El líder d’ERC al Congrés també ha estat preguntat per les paraules del vicepresident segon espanyol, Pablo Iglesias, qüestionant la “normalitat democràtica” a Espanya per l’existència de presos polítics i exiliats. Rufián ha assegurat que això és una “obvietat”. Ha vist “positiu que hi hagi un vicepresident del govern d’Espanya que digui coses òbvies, encara que siguin terribles i terrorífiques”. Ha constatat que, tot i que “Espanya és un país democràtic”, té “enormes mancances democràtiques”.

Les paraules d'Iglesias

Noves declaracions de Pablo Iglesias en diumenge que són esmenades per Carmen Calvo el dilluns. Ara fa un mes, va passar amb la comparació entre Carles Puigdemont i els exiliats republicans durant el franquisme. Aquest cop ha estat després que el vicepresident segon hagués assegurat, en una entrevista al diari Ara, que com a conseqüència de l’existència de presos polítics i exiliats, no hi ha “plena normalitat democràtica” a l’estat espanyol. La vicepresidenta primera del govern espanyol el va rebatre poques hores més tard, assegurant que sí que n’hi ha, de normalitat democràtica a Espanya.