No valen les excuses. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reptat el cap del govern espanyol, Pedro Sánchez, a plantejar ja una proposta per a la "resolució del conflicte polític entre Catalunya i l'estat espanyol", sense intentar "dilatar" el procés de negociació. "A principis del 2022 ha de celebrar-se una nova ronda de la taula de diàleg, amb propostes concretes sobre la taula i acords que permetin avançar en la desjudicialització del conflicte i en l'articulació d'una nova relació entre Catalunya i Espanya", ha advertit en una entrevista amb Efe publicada aquest dijous.

Aragonès ha respost a les declaracions que va fer Sánchez aquest dimecres, quan va advocar a esperar "unes setmanes" per celebrar la taula de diàleg, ja que cal seguir treballant en la pandèmia i en la recuperació econòmica, que és el que "ara mateix importa a la ciutadania". Davant d'això, el president ha avisat que el govern espanyol "no pot escudar-se en què ara hi ha eleccions a Castella i Lleó, o en què hi ha qualsevol altre element conjuntural, per no afrontar amb una proposta la resolució del conflicte entre Catalunya i l'estat espanyol". "Si l'Executiu és capaç de gestionar la pandèmia i, alhora, aprovar la proposta de reforma laboral i els pressupostos generals de l'Estat, també pot seguir fent feina en la resolució del conflicte polític a Catalunya. Això no és excloent, ha de poder fer-se tot alhora", ha insistit.

El referèndum i la fi de la repressió

Les propostes del Govern per "desbloquejar el conflicte polític" són ben clares: d'una banda, un referèndum perquè la ciutadania decideixi si vol disposar d'un Estat independent; d'una altra, "acabar amb la repressió". "Veurem quina és la proposta del govern espanyol", ha dit Aragonès. Amb tot, ha avisat que "el conflicte no es resoldrà deixant passar el temps, sinó amb propostes i amb valentia, arriscant".

El president ha reconegut que la Generalitat ja està "arriscant" en apostar per un procés de negociació ple de "dificultats". "La nostra posició és honesta, volem una sortida negociada al conflicte, però no es pot aprofitar aquesta posició honesta per dilatar una resolució que ha d'arribar tard o d'hora. I en aquest 2022 ja hauríem de començar a veure els primers fruits", ha afegit.

Alternatives al diàleg

Així, en la pròxima reunió de la taula de diàleg caldrà "visualitzar clarament el compromís de les dues parts en aquest procés de negociació". "El govern espanyol ha de moure's", ha recalcat, recordant que la trobada s'ha de celebrar "a l'inici de l'any". Igualment, ha admès que els indults als presos polítics van ser "un pas endavant", tot i que "cal continuar avançant". 

Durant el discurs institucional de Sant Esteve, Aragonès va advertir que caldran "alternatives" si el diàleg fracassa. Unes "alternatives" amb les quals no ha volgut "especular" en aquesta ocasió. "Ara la prioritat és avançar en la negociació. No renunciem a cap dels camins democràtics per aconseguir la independència de Catalunya, però l'aposta en aquest moment és el procés de negociació. I necessitem que hi hagi avanços en aquest sentit", ha remarcat. Així doncs, no vol encara "passar pantalla". "Jugarem fins al final la pantalla de la negociació. I si al final aquest camí no tingués sortida, el que no farem és renunciar al nostre projecte polític, que és la independència de Catalunya", ha conclòs.

 

Imatge principal: El president de la Generalitat, Pere Aragonès / Sergi Alcàzar