La convocatòria sorpresa d'eleccions del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, ha estat un terrabastall en l'actualitat política. Els sobtats comicis deixen en una posició complicada a partits com Ciutadans, però també a formacions que estan naixent just ara. És el cas del moviment de España Vaciada, integrat per 160 plataformes ciutadanes de 30 províncies unides contra la despoblació i pel reequilibri territorial. El que es perfila com un futur actor polític amb representació parlamentària, s'enfronta a les seves primeres eleccions autonòmiques, que arriben abans de l'esperat. 

La plataforma més famosa que conforma España Vaciada és Teruel Existe, una formació que ja va sorprendre en les darreres eleccions generals. Tomás Guitarte, diputat d'aquest partit i membre del nou moviment, ha declarat a Efe que l'anuncia de Mañueco no els ha agafat per sorpresa. El diputat asseguraven que s'esperaven algun moviment d'aquest estil per part del president de Castellà i Lleo. Tanmateix, saber-ho no els deixa en millor posició. 

Guitarte ha lamentat que l'avenç de les eleccions els deixi menys temps per preparar la seva estrena electoral. El diputat està convençut que una de les qüestions que ha tingut en compte el president de Castella i Lleó en dissoldre anticipadament les Corts "ha estat intentar no donar temps als moviments de Espanya Vaciada perquè acabessin d'organitzar l'eina de participació en les eleccions", per a això s'havien donat de termini fins a finals de gener o principis de febrer.

"Això ens enganxa una mica a contracorrent, però farem l'esforç perquè creiem que ha arribat l'hora que de veritat aquests territoris tinguin veu pròpia allà on es prenen les decisions", reconeix el parlamentari de Teruel Existe, que assegura, però, que el procés estava "molt avançat" i que ara es tracta d'"accelerar" els procediments per ajustar-los al calendari.

Aterrant a Barcelona

La plataforma no deixa de guanyar suports i recull bons resultats dels sondejos electorals. Davant d'aquest futur brillant el projecte polític impulsat per Teruel Existe comença a plantejar-se quina és millor manera per concórrer a les eleccions generals. Entre les possibilitats que estudien, hi ha presentar-se a Madrid i Barcelona.

Les dues grans capitals no responen a la imatge de l'Espanya buida que denuncia la plataforma, més aviat al contrari. Aleshores, per què apropar-se a aquestes dues ciutats amb el seu projecte? Doncs perquè en aquestes urbs hi ha un alt percentatge de migrants provinents de les zones rurals que pateixen el despoblament i la deixadesa institucional.

Les dades es posen a favor seu, ja que en el cas de la província de Barcelona hi ha un 8,5% de població que prové de les regions que conformen l'Espanya buida. El cas madrileny encara és més destacat, perquè concentren un 14.5% de la seva població que migrat des d'aquests indrets. 

 

Imatge principal: Concertació de diversos integrants del moviment de l'España Vaciada / Europa Press