Davant dels retrets dels diputats del Partit Popular, Vox i Ciutadans per la concessió d'indults als líders independentistes catalans, el PSOE té una resposta: "Han funcionat". Així ho ha assegurat la subsecretària d'Estat de Justícia, Ana Sánchez, durant la Comissió de Justícia per presentar l'informe semestral d'indults. "El pas del temps" ha confirmat que "aquesta mesura va ser adequada", ja que "ha millorat i normalitzat les relacions institucionals" i "s'han reduït en un 62% els delictes d'odi a Catalunya", asseguren els socialistes. 

Aquesta qüestió ha centrat les intervencions del PP, que ha denunciat l'"ús inadequat i pervers per raons polítiques", i de Vox, que ha alçat la veu per l'"indult general" als líders independentistes que "empesta" per ser "una traïció a Espanya", mentre que Ciutadans ha criticat que l'informe no citi als condemnats pel seu nom i cognoms. Per la seva banda, Sánchez ha defensat que "el pas del temps l'única cosa que ha fet és confirmar que aquesta mesura va ser adequada".

Menys "delictes d'odi"

El president de l'executiu ha assegurat que aquesta decisió "ha suposat una millora de la situació sociopolítica a Catalunya, ha millorat les relacions entre el govern d'Espanya i la Generalitat; i ha normalitzat les relacions institucionals".

"Els indults han estat eficaços, han funcionat", ha afegit la número 3 de Justícia, que ha subratllat que s'han reduït en un 66% els delictes d'odi relacionats amb la llibertat d'expressió per qüestions associades a la independència de Catalunya.

Les xifres

En números globals, el govern central ha tramitat 1827 sol·licituds d'indult en el primer semestre de 2021 i n'ha concedit 41 (27 homes i 14 dones), més del doble que els concedits en l'últim semestre de 2020 amb un nombre de peticions similar.

La majoria dels indultats estaven condemnats per delictes contra el patrimoni i contra la salut pública, als quals cal sumar els nou dels presos del procés per sedició i malversació. 

"Utilitat pública"

En el marc de la seva intervenció, Ana Sánchez ha defensat que l'Executiu central ha "seguit el procediment legalment establert". Així, ha puntualitzat que la "utilitat pública" "és un dels motius que contempla la llei" per a la concessió d'indults i que correspon al Govern en exclusiva valorar si existeix o no aquesta utilitat.

Davant les crítiques de diversos grups parlamentaris, Sánchez ha precisat que "el fet que hi hagi informes desfavorables no impedeix que es concedeixi l'indult" parcial i ha recordat que no s'han aprovat indults totals amb informes en contra.

 

Imatge principal: Pedro Sánchez al ple del Congrés dels Diputats/ Efe