Quina era la situació a Catalunya fa quatre anys i quina és avui? En aquesta contraposició s’ha basat aquest dimecres Pedro Sánchez per a valorar el 2021 en relació al conflicte polític català. El president del govern espanyol ha fet una defensa de la seva aposta pel diàleg, malgrat que ha evitat posar nova data a la reunió de governs. I ha aprofitat per a respondre el president Pere Aragonès: ara el que toca és “superar el procés”. Totes aquestes reflexions les ha fet en la compareixença de balanç de l’any, on ha fet rendiment de comptes del compliment dels seus compromisos i s’ha compromès de nou a esgotar la legislatura per a donar estabilitat a Espanya.

Ja en una pregunta anterior, relacionada amb els suports a la reforma laboral, el dirigent socialista ja ha colat la seva idea central. “Les crisis i les reformes hi ha dues maneres d’abordar-les”, ha defensat Sánchez, que tot seguit ha posat exemples: “Una contrareforma imposada com la del PP o una acordada amb els agents socials. La resposta a la crisi del Prestige o la resposta a la crisi del volcà de La Palma. La resposta a la crisi financera (de 2008) o la resposta a la covid. L’entrada d’Espanya a la guerra de l’Irak o la sortida d’Afganistan. La situació a Catalunya de fa quatre anys o la situació a dia d’avui”.

 

Però, quan se li ha preguntat per la propera reunió de la taula de diàleg, el president del govern espanyol n’ha refredat la imminència, malgrat les exigències del president Pere Aragonès perquè sigui al gener. “És de sentit comú. Quina és ara la prioritat de la ciutadania? La superació de la pandèmia, protegir-nos de la variant omicron, consolidar la recuperació, la gestió dels fons”, ha respost Sánchez. I ha reblat: “És lògic que ara mateix les prioritats tant de la Generalitat com del Govern d’Espanya siguin unes altres en allò urgent. Per tant, ja els direm quan es reunirà. Però que es reunirà, segur”. Ha conclòs demanant “unes setmanes” de marge.

També ha entrat en el fons de la qüestió del missatge d’Aragonès: les expectatives de la taula de diàleg. “És evident que tots desitgem resultats tangibles, però probablement discrepem sobre què signifiquen aquests resultats tangibles”, ha assegurat Sánchez. En aquest sentit, ha reiterat la seva posició: “Nosaltres defensem que hem de superar el procés, que hem de deixar de tenir dos blocs de la societat separats”. Dit això, ha insistit que no renuncien al diàleg, perquè “serà bo per a la convivència i la convivència d’una societat que ha viscut fracturada i enfrontada” durant els últims anys.

Com ja ha fet en anteriors ocasions, el president del govern espanyol ha tret pit de com ha millorat el clima a Catalunya. Ho ha fet quan se li ha preguntat pels indults, l’únic resultat tangible del 2021. “Si mirem com estava fa quatre anys i com està avui, és evident que Catalunya viu en una normalitat millor”, ha sintetitzat.

Res sobre Joan Carles I

El que també sembla que ha quedat refredat són els compromisos d’una Llei de la Corona per a dotar de més transparència la institució de la monarquia. Quan se li ha recordat aquesta voluntat de fa un any, el president del govern espanyol ha tirat pilotes fora: “Ja em coneixen. Quan tinguin notícies, serà perquè així es produeix”. I ha tancat files amb l’actual rei Felip VI: “Mentrestant, absolut reconeixement a la tasca del cap de l’Estat i el meu compromís personal, del meu partit i del meu govern amb les institucions constitucionals”.

Quan se li ha preguntat directament per les investigacions judicials pel rei emèrit, també ha esquivat els interrogants. En referència a la condició de membre de la Casa Reial, que podria determinar si avança o no la causa davant la justícia anglesa, més pilotes fora del secretari general del PSOE: “La condició que es doni, serà la que jo respecti”.

La reforma laboral i els socis

Però si hi ha una qüestió que ha centrat bona part de les preguntes de la roda de premsa ha estat la reforma laboral, especialment després que socis com ERC, el PNB o Bildu hagin exigit canvis per a la seva convalidació. Serà la propera gran negociació. Ja durant l’exposició inicial, Pedro Sánchez ha tret pit de la nova norma, acordada amb sindicats i empresaris. De fet, l’ha aprofitat per a etzibar un cop al PP: “Aquest exemple ens hauria de fer reflexionar als polítics, per a fer del debat polític un espai per a l’acord”. Ha reclamat “sentit comú” al conjunt de grups parlamentaris al Congrés dels Diputats.

“És de sentit comú que, respectant l'àmbit de competències del legislatiu, validi un acord que no es produïa en el nostre país des de fa més de deu anys”, ha justificat el president del govern espanyol, que vol que el Congrés validi el reial decret tal com li arribi, sense la tramitació com a projecte de llei que pretenen els seus socis habituals. Sánchez ha insistit que l'acord assolit entre l’executiu, els sindicats i la patronal “transcendeix ideologies" i "interpel·la a totes les forces polítiques”.

Vacunació enfront d'omicron

Pel que fa a l'avenç de la variant omicron, Pedro Sánchez ha reiterat el mateix missatge: les millors armes són intensificar la campanya de vacunació i la protecció individual. En aquest sentit, ha recordat com ja el 90% dels majors dels espanyols majors de 12 anys disposen de la pauta completa i que el 80% dels majors de 60 anys ja han rebut la tercera dosi de reforç, com s'havien compromès. En aquest context, ha tancat la porta a noves restriccions des de l'Estat, malgrat que ha donat "tot el suport" a les comunitats perquè en prenguin "en l'àmbit de les seves competències". Pel que fa a la reducció de les quarantenes dels positius de covid, de deu a cinc dies, el president espanyol ho ha deixat en mans de les autoritats sanitàries i les instàncies de coordinació amb les comunitats.

Balanç de compliment

Abans de sotmetre’s a l’última roda de premsa de l’any, Pedro Sánchez ha presentat l’informe semestral Cumpliendo, de rendició de comptes. Segons les dades traslladades pel mateix mandatari, el govern espanyol ha assumit un total de 1.481 compromisos fins al dia d’avui, dels quals ha complert el 42,7% a l’equador de la legislatura. Concretament, n’hi ha 632 que es consideren “complerts”, 805 que es consideren “en procés” i 34 “no iniciats”. Sánchez ha tret pit de diferents iniciatives, des de la reforma laboral fins a la llei d’eutanàsia, a més de la lluita contra la covid i la vacunació. En aquest context, el president espanyol ha defensat que la pandèmia no els ha aturat, sinó que els ha accelerat: “O s’avança o es retrocedeix, i el govern aposta clarament per l’avenç en drets i llibertats”, ha defensat. I això, ha conclòs, només és possible amb estabilitat, amb “legislatures de quatre anys”.